Не случайно наричат лятото и “сезонът на  бижутата”. Тогава откритите части на тялото са повече от закритите и това е прекрасна възможност да подсилим своя чар и чара на дрехите, с които сме облечени,  с красиви цветни бижута, които подчертават и красотата ни, и интелекта ни, и умението да създаваме настроение, игривост и закачливост с външния си вид. Не е задължително те да са тежки, скъпи, златни или платинени, а  цветовете , които идват от тях да са от рубини, сапфири и диаманти. Различните минерали и полускъпоценни камъни по гривните, обиците и колиетата ще свършат същата работа и в допълнение няма да им треперите толкова, защото цената им не е чак толкова съблазнителна за  крадците. Освен това всяко от тези разноцветни камъчета по някакъв начин ще стимулира нещо хубаво във вас.

Такъв например е не много известният минерал апатит. Той се среща в различни цветове, включително зелено, синьо, жълто, розово, кафяво и безцветно. Цветът му често се определя от примесите в него и може да бъде  от прозрачен до полупрозрачен, с блясък, вариращ от стъклен до восъчен. Някои видове апатит могат да проявяват флуоресценция под ултравиолетова светлина.

Как този полускъпоценен камък се отразява на човека, който го носи

Смята се, че апатитът притежава различни духовни и метафизични свойства и когато се носи като бижу, той влияе положително на своя притежател. Разбира се това  твърдение няма научна подкрепа, но много хора вярват че минералите и кристалите  носят силна положителна енергия.

Специално за апатита се твърди, че  стимулира изразяването и комуникацията. Той може да помогне на своя притежател да изрази по-ясно мислите и чувствата си, което го прави полезен за хора, които имат трудности в общуването или публичното говорене.

Апатитът се асоциира с повишаване на интелекта, концентрацията и яснотата на мисълта. Той може да подпомогне ученето и запомнянето на информация. Затова  е полезен за ученици, студенти и хора, които се занимават с умствен труд.

Твърди се, че апатита стимулира въображението и творчеството. Той помага  за преодоляване на творческите блокажи и за насърчаване на нови идеи.

И още в негова подкрепа - апатитът е свързан с успокояване на емоциите и намаляване на стреса. Той може да улесни  преодоляването на негативните емоции като гняв или тъга и да насърчи по-позитивно мислене.

Не е за подминаване и приносът му към физическото здраве - някои вярват, че апатита подпомага здравето на костите и зъбите поради сходството му с хидроксиапатита, който е основен компонент на костната тъкан. Смята се, че носенето на бижута с апатит може да подпомогне регенерацията на тъканите и да стимулира метаболизма.

В някои традиции апатитът се смята за камък, който може има положително влияние при  регулирането на апетита и насърчаването на здравословния начин на живот, включително и загубата на тегло.

В духовен аспект апатитът е свързан с отварянето на третото око, което се асоциира с интуиция и духовно прозрение. Той може да е подкрепа по време на медитацията и на духовно израстване.

В зависимост от цвета на апатита, различни нюанси могат да имат специфични ефекти. Например, синият апатит е свързан с духовно развитие и комуникация, докато зеленият апатит може да подпомогне физическото здраве и баланса.

Важно е да се има предвид, че тези въздействия са субективни и действат по различен начин при  всеки отделен човек.

Освен това, много от хората носят апатит не само заради предполагаемите му свойства, но и заради неговата красота и естетическа стойност.