При това юлско слънце без слънчеви очила просто не може, дори и да не сме на море или на планина. Ако старите са се позахабили, или вече не ни харесват и искаме да си купим нови, започва голямото търсене. Иска ни се да намерим нещо модерно, нещо интересно, сладурско и шик на достъпна цена, с атрактивни рамки и приятен цвят на стъклата. Обикаляме магазини, спираме се и на улични сергии, докато направим най-приемливия избор - все пак тези очила, освен че ще ни пазят от слънцето, ще стоят на лицето ни цели 4-5 месеца, пък и  за предпочитане е да се чувстваме комфортно с тях. А и гаранцията за истинска защита от ултравиолетовите “В” и “А” лъчи всъщност трябва да е сред решаващите фактори при избор на слънчеви очила. Ще разберете защо от д-р Виолета Петрова – специалист офталмолог.

"Истинската UVA и UVB защита е със знак 100%. Това, което се вижда по сергиите 250, 200 даже 300% просто не съществува. Такава защита няма.  В повечето магазини може да се изследва защитата с тестери, затова моят съвет като лекар е хората да си купуват слънчеви очила от оптически магазини. В тях се спазват изискванията за качество и произход на продукцията и те не могат да си позволят ментета.

- Обикновено слънчевите очила са с оцветени стъкла – едни са зелени, други сиви... има кафяви, оранжеви и жълти, даже розови. Имат ли значение цветовете на очилата за очите и за виждането през тях?

- Човек сам трябва да подбере най-подходящия за него цвят според своя вкус и  своите нужди. Има много научни теории за влиянието на цветовете в този случай. Зеленият цвят успокоява очите, но има хора, които предпочитат кафявия цвят, сивия... Когато избирате цвят на стъклата непременно ги пробвайте, погледнете навън и купете този цвят, с който ви е по-спокойно и добре на очите.

- Значи цветът не се отрязава на зрението по някакъв начин?

- Не,  не се отразява. По принцип има различна затъмненост на слънчевите стъкла – някои са по-силно затъмнени, други са преливащи. Освен това някои от стъклата са и с по-голяма кривина – някои хора го усещат като повдигане на пода и казват, че “стъпват в паница”. Това също е много субективно усещане. Такива хора обикновено мислят, че в тези стъкла има диоптри. Истината е, че няма. Просто на някои хора тази кривина не им понася, а за други тя е добре. Затова при пробването на очила трябва да се поглежда към пода, напред и надалеч, за да ги усетите по-добре. Ако виждате добре – те са вашите.

- Това са правила за хората със здрави очи. А за късогледите, далекогледите и хората с астигматизъм – те как да защитават очите си от ултравиолетовите лъчи на слънцето?

- Дори и белите стъкла, когато са качествени, си имат UV филтър. Говоря за стъкла с антирефлекс, които са прозрачни и бели. А хората, които имат диоптрична корекция, могат да си направят слънчеви очила с диоптър. Те няма да изглеждат по-различно от слънчевите очила без диоптър – те се правят по поръчка с вграден в тях съответния диоптър на човека. Ако пък предпочитат могат да си направят фотосоларни , фотохромни стъкла, които потъмняват и така реагират на ултравиолетовите лъчи. Те потъмняват, когато са на слънце и изсветляват, когато няма слънце, когато е мрачно или са в затворено помещение. По-добрите фотосоларни стъкла имат много малък остатъчен цвят на потъмняване от порядъка на 10-сетина, 15% - това е почти бяло стъкло. По-евтините фотосоларни стъкла, които са пак със 100% защита, имат малко по-голям остатъчен цвят, който в по-тъмни помещения малко дразни. Така че, дали ще изберете бяло фотосоларно стъкло, което ще ползвате, когато е мрачно или когато е слънчево – те най-силно потъмняват на сняг и слънце, на море и слънце, на планинско слънце, няма значение. В градски условия до 50-60% потъмняват тези стъкла. При другия вариант, той обикновено се предпочита от по-младите хора, първо се слагат контактни лещи на очите и така могат да носят обикновени слънчеви очила. Вече имаме и контактни меки лещи с астигматизъм. Покрита е цялата гама – има и за късогледи, и за далекогледи, и за астигматици.

- Каква грешка допускат хората, които имат малка корекция – 0.50, 0.75?. Те обикновено не обръщат внимание на това и си купуват обикновени слънчеви очила?

- Ами те нямат достатъчно силно зрение, 100 процентово, и няма да виждат добре.

- Това ще влоши ли зрението им?

- Зависи за каква възраст говорим. Но всъщност каквато и да е, те трябва задължително да се обърнат към очен лекар – той ще ги прегледа и ще каже дали могат от време на време да не се съобразяват със своя диоптър или не.