Коалиция HPV събра представители на медиите на втората Академия за здравни журналисти. Събитието бе подкрепено от Министерство на здравеопазването и специализирания сайт за ваксинопрофилактика „+мен“.

Специален гост на събитието бе американският педиатър проф. д-р Кенет Александър – началник на Инфекциозна клиника към Детската болница Nemours в Орландо, Флорида) и преподавател в Медицинския колеж на Университета на Централна Флорида в Орландо. Лектори бяха още общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, епидемиологът д-р Христиана Бацелова и експертът на МЗ д-р Кремена Пармакова. Всички те бяха категорични, че ваксината срещу HPV (Човешкия папилома вирус) ефективно предпазва от ракови заболявания и че ваксинацията е израз на грижа и любов към нашите деца и близки.

Ваксината срещу HPV е жертва на много сериозна дезинформационна кампания от доста години – обясни епидемиологът д-р Христиана Бацелова. " Като лекар знам как действат ваксините и огромната полза от имунопрофилактика за предотвратяване свързаните с HPV ракови заболявания. Но много родители се страхуват поради недоверие в медицинската наука, защото у нас неконтролируемо се разпространява фалшива информация. С тревога осъзнах, че битува страх от ваксините не само сред обществото и родителите, а дори сред представители на медицинското съсловие. Докога страхът от ваксините ще ни пречи да предпазваме от тежки заболявания и децата си, и себе си?! Затова е много важно да даваме личен пример. Аз самата освен двете си дъщери ваксинирах и себе си. Направих го късно, на 40 години, защото преди това нямах достъп до ваксината срещу деветте типа HPV (човешкия папилома вируси). Направих го миналата година и съм изключително благодарна, че в България разполагаме с деветвалентната ваксина.“

За предизвикателствата пред общопрактикуващите лекари да издирват, убеждават, преглеждат и ваксинират разказа д-р Гергана Николова. „Убедих се, че трябва да говорим колкото се може повече пред обществото за ползата от ваксините, но да говорим всички – и ние общопрактикуващите лекари, и епидемиолозите, и представителите на здравните власти, и най-вече здравните журналисти, защото хората ви вярват. Медиите оказват огромна подкрепа на нашата работа. Благодарение на инициативите на Коалиция HPV и на интервютата ни в медиите усетих в собствената си практика увеличаването на желаещите родители да ваксинират децата си. Само за един месец съм ваксинирала 50% от общия брой ваксинирани срещу човешкия папилома вирус деца в кабинета ми за цялата 2023 г.“

Д-р Николова съобщи, че за една година средствата, които се отделят от здравната система само за онкологични операции на женските полови органи са около 12 милиона лева. „В тези пари не са включени средствата за химио- и лъчетерапия, за изследвания със скенер и ЯМР, за временна нетрудоспособност и инвалидизация, не говоря и за загубата на живот на млади хора. Когато една ваксина срещу HPV е пропусната да се направи до 14-годишна възраст, това може да доведе човек на 22 години да загуби живота си. Най-голямото предизвикателство за мен е да убедя една майка, която се страхува повече от страничните ефекти на ваксината вместо от рака, който HPV предизвиква“, добави д-р Николова.

Експертът в Министерство на здравеопазването д-р Кремена Пармакова съобщи, че на фона на слабото изпълнение на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в предишните четири, от началото на 2024 г. е започнало значимо увеличаване на броя на ваксинираните. „През януари момичетата само с първа доза ваксина срещу HPV са 197, през февруари ваксинираните вече са 234, през март са 462, а през април 532 момичета. Сигурна съм, че тази положителна тенденция ще продължи. Това се случи благодарение на усилията на специалистите от Коалиция HPV, на информационната кампания на МЗ и на сайта „+мен“, заяви  д-р Пармакова.

Специалният гост-лектор проф. д-р Кенет Александър обърна внимание на факта, че ваксината срещу HPV не е нова. За 18 години от нейното прилагане са поставени над 500 милиона дози по света и така са спасени милиони хора от заболяване и смърт. „Имунизационната програма срещу HPV в САЩ започна през 2006 г. и досега сме ваксинирали 60% от населението. Резултатите щяха да са много по-добри, ако не се правеха грешки в комуникацията с обществото на тази тема. Хората трябва да разберат, че ракът на маточната шийка и всички останали видове рак, свързани с HPV (на ануса, на устата и шията, на пениса, на вулвата), има младо лице. От тези заболявания страдат хора в разцвета на силите си, които се разболяват между 30 и 40-годишна възраст. И най-честата причина хората да не се ваксинират срещу HPV е, че лекарят не им е предложил. Родителите вземат решение не възоснова на научните факти, а емоционално – когато лекарят покаже загриженост и лична отдаденост за здравето на своите пациенти“, подчерта проф. Александър.

Повече вярна и проверена информация по темата може да намерите на сайта на Коалицията https://hpvcoalition.bg .