На 05.03.2024 г., вторник, от 18:00 ч. в пловдивската галерия "Възраждане" ще бъде открита изложба живопис „Юлиански календар“ на Юли Шумарев.

Тя ще продължи  до 25.03.2024 г.

"Тръгнал от иконата, минал през наивизма, Юли Шумарев си е създал абсолютно личен и оригинален живописен почерк. Иконообразните персонажи са поставени на преден план в много лични взаимоотношения, а светът около тях е стеснен до минимум предмети. Общата атмосфера в картините е интимна и скромна. Всичко това спомага зрителят да се съсредоточи върху лицата и да се справи с тяхната особена магичност и иносказателност.

 Обикновено в творбите му, образите са два и зрителят несъзнателно се оказва третия такъв, усетил тънката нишка на емпатия, обвила сетивата му."

 Краси Алексиева, 2024 г.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Юли Шумарев е роден на 09.07.1969 г. в гр. Пловдив. През 1993 г. завършва „Начална педагогика“ в ПУ „Паисий Хилендарски”, със специализация „Изобразително изкуство“, при проф. Бисер Дамянов.
Негови картини са притежание на Българския културен център в Париж, ГХГ „Илия Бешков” – гр. Плевен, както и на много частни колекционери в България, Европа, САЩ и Канада.
Живее и работи в родния си град. Член е на неформалната група „Art Box 69“. Участвал е няколко пъти в Нощ на музеите и галериите с изложба в култовото заведение ,,Найлона“.

През 2022 година излиза книгата му с къси разкази "Макгахански блусове и балади" от ИК "Жанет 45".