Тя се намира пред пещера в китайската планина Jianginy и е свързана с една от най-невероятните любовни истории на света - тази на един мъж и една по-възрастна от него жена, които избягали, за да живеят заедно в мир и да се обичат.
Преди повече от 50 години Liu Guojiang -  тогава 19 годишно момче, се влюбил в 29 годишната овдовяла  Xu Chaoqin.
Приятелите и родителите им не приели тази връзката  поради възрастовата разлика между двамата и поради факта, че Xu вече имала деца. За да избегнат клюките и презрението на хората, те решили да избягат и да заживеят  заедно в една пещера в планината Jiangjiny.
В началото животът им бил труден, защото нямали нищо. Трябвало да ядат треви и корени,
които намирали в планината. Единствената им мебел била газената лампа, която Liu направил сам. 
Xu често го питала: „Не съжаляваш ли?”, а Liu винаги отговарял: "Ако сме трудолюбиви, животът ни ще се подобри.”
Още в началото на съвместния им живот Liu започнал да прави на ръка стъпала, за да може съпругата му да слиза по-лесно от планината.
Седемдесет годишният китаец, който направил 6000 стъпала в планината за своята 80 годишна съпруга, починал в пещерата, която била дом за тази двойка повече от половин век. 
През 2001, група любители на приключения се разхождали в гората и случайно открили възрастната двойка по тези вече  6000  на брой направени на ръка стъпала.
Liu Ming Sheng, едно от седемте им деца, разказва: „Моите родители се обичаха толкова много, че живяха в уединение над 50 години, без да са се  разделяли нито за ден. Той направи тези стъпала на ръка в течение на годините за удобство на майка ми, макар че тя не слизаше толкова често от планината.”
Един ден Liu, който бил на 72 години, се върнал от ежедневната си работа във фермата и припаднал. Xu останала до своя съпруг и се молила, докато той издъхнал в ръцете й.  Liu толкова много я обичал, че трудно разхлабили прегръдката, с която  обгърнал съпругата си в последните минути от своя живот.
„Ти ми обеща, че ще се грижиш за мен, че винаги ще си с мен до последния ми ден, а сега ме остави - как да живея без теб?”
Xu дни наред кротко повтаряла тези думи и докосвала черния ковчег на съпруга си, докато сълзите се стичали безутешно.
През 2006 тяхната история станала една от десетте най-известни любовни истории в Китай. Местното правителство решило да запази стълбата на любовта и мястото, където са живяли двамата влюбени съпрузи като музей, за да може тази любовна история да остане жива възможно най-дълго.