Безплатни изследвания на основни здравни показатели и функцията на белия дроб ще се проведат с помощта на телемедицината в началото на лятото. Те са част от кампанията „5 минути за ЗДРАВЕ“, която се организира от регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването в партньорство със Сдружение "Въздух за здраве", Хъбис и биотехнологичната фармацевтична компания Рош България.

Кампанията ще продължи до края на годината и ще се проведе в 9  града на страната, като първия от тях е Плевен - на 13 юни т.г. (четвъртък) от 11 до 15 ч. в центъра на града /пред заведение Coffeepoint Garden, площад "Свобода" 15, а  на 16 юли (неделя) от 11 до 15 часа в Пловдив - Дондуковата градина. Всеки желаещ може да направи своите безплатни изследвания.  Инициативата има за цел превенция на рака на белия дроб и тютюнопушенето.

Само за 5 минути, докато седи в специално кресло, всеки може да направи своето високотехнологично изследване. Телемедицнската станция, може да изследва едновременно 10 витални параметри в човешкото тяло, което да даде индикация за промени в здравния статус на всеки един индивид. Ще бъдат отчитани показатели като ръст, тегло и индекс на телесната маса, кръвна захар, функцията на бели дробове (спирометрия), температурата, кръвно налягане, ЕКГ, сърдечен ритъм и сатурация (насищане на кръвта с кислород). Резултатите ще бъдат коментирани от лекар пулмолог, както и ще бъде представена информация за превенцията за рака на белия дроб и тютюнопушенето. Същите резултатите се изписват веднага на екран и могат да бъдат изпратени на имейл, за по-нататъшна консултация от лекар.