Този празник се отбелязва в цял свят не случайно на този ден - 2 април е рожденият ден на великия разказвач на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Веднъж на две години ЮНЕСКО отличава и най-добрия детски писател и художник, които получават Международен златен медал на името на Андерсен. Между наградените са световноизвестни автори като Астрид Линдгрен, Ерик Кестнер, Луис Карол, Джани Родари, Туве Янсон. В този почетен списък фигурират и големите български писатели Ангел Каралийчев (1974 г.), Веса Паспалеева (1980 г.), Валери Петров (1988 г.), Йордан Радичков (1996 г.).

Тази година официален домакин на Международния ден на детската книга е Япония. Мотото на празника е думата „ВЪОБРАЖЕНИЕ“. „Прекосявайте мо-рета на крилата на въображението” - призовава Ейко Кадоно, изтъкната дет-ска писателка, лауреат на наградата Андерсен, автор на тазгодишното посла-ние към децата в света .

„За най-важните хора на света“ е слоганът на Детския център на Библиотеката на София, който стои в една от залите му. Днес най-големият в България детски библиотечен център и филиалите на Столична библиотека разполагат с над 84 хил. тома детски книги, те ежегодно се посещават от 100 хиляди деца, а повече от 41 хил. деца и ученици до 14 години са читатели на библиотеката. През последните години инициативите за насърчване на детското четене, за привличане на децата и подрастващите към книгите, се превърна в кауза за много институции, сдружения и публични личности, включително и за Столична библиотека. 

По случай празника Библиотеката на София е подготвила специална програма. 

10:00 до 11:00 ч. – Щафетно четене на любими приказки от Андерсен с подарък – специални „летящи приказки“, а големият български поет, автор на детски книги Георги Константинов ще представи новата си книжка за най-малките „Котка пешеходка”.

11:00 до 12:00 ч. – театрално представление „Звездалан и приключението с вулкана Там“ с участието на 12 деца от класа на Ирен Кривошиева към школата за сценични изкуства „Essens“ Среща с авторката на книгата Дарина Шопова-Станчева.

12:00 до 13:00 ч.„Среща с технологиите“. Американският център предлага занимателни игри с роботчета и 3Д писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на любими герои от приказките.

13:00 до 14:00 ч. –работилница по Ханбок. В работилницата на Корейския кът децата ще изработят кукли от двуцветна хартия и ще научат кои са основните елементи на мъжката и женската традиционна носия Ханбок в Корея.

14:00 до 15:30 ч.Работилница за илюстрация на персонаж от детска книга (Американски център). Децата ще рисуват герои на Уолт Дисни, създадени по приказки на Андерсен.

16:00 ч. до 17:30 ч.  „Филмов следобед в библиотеката“ с прожекция на вечната класика „Дивите лебеди“ по едноименната приказка на Андерсен.

Изложбата „В света на птиците“, представяща илюстрации от най-голямата книга в Столична библиотека и едно от най-уникалните албуми в света с ръчно оцветени илюстрации „Птиците на Америка“.

Тебеширено парти на пл. Славейков

Награждаване на победителите във фотоконкурса, посветен на героите от книгите за Хари Потър

При хубаво време инициативите ще се провеждат отвън, на пл. Славейков, при лошо време - в Детския и Американския център на Столична библиотека.

В празничния ден и в 4 те филиала на библиотеката ще има интересни събития за децата и навсякъде малките участници ги очакват подаръци –детски книги. Всички деца, които обичат да четат и не са читатели на библиотеката, ще получат безплатни читателски карти.