И отношенията ви са дотам влошени и нетърпими, по-добре е да потърсите помощта на предразводен консултант. Особено ако се търси решение за родителсите права над детето и всеки от вас дърпа чергата към себе си, без да се интересува какво става в душата му и какво точно иска то. А според психолога Боянка Корнажева в 90% от случаите децата искат да си имат и майка, и татко, независимо от това, което се случва между двамата родители.
- Какво представлява предразводната консултация и защо тя е подходяща за съпрузи, които са вдигнали твърде високо лошата емоционална летва помежду си?

- Eдна такава предразводна консултация осигурява пространство, което е неутрално. Тя се води от невъвлечен в семейната война специалист, който може да помогне на съпрузите да намерят решения за спорните проблеми помежду си, едно от които е как да си разделят грижите за детето, как всеки от тях да му даде най-доброто, което може и как да се намери максимален режим за разпределяне на грижите. Защото в крайна сметка за детето един развод е това – то да продължава да си има двама родители, които се грижат за него. Хубаво е всички двойки в развод да знаят, че човек може да се разведе с мъжа си или жена си, но с детето си не може да се разведе. И това, което правим в тези консултации е да намерим правилното решение.
- Има ли утвърден модел за това или правилното решение е различно за всяко семейство?
- Различно е, защото и всяко разпадащо се семейство е различно с манталитета си, с характерите си. Няма универсална рацепта, към всеки случай се подхожда индивидуално. Не може да се каже, че детето трябва да е само при майката или само при бащата. Семействата са различини, с различни специфики всяко. Аз имам случай, при който детето беше разделено така – три дни от седмицата при единия родител, 4 дни при другия. На пръв поглед това звучи шизофренно, но е истина. Това се случи преди доста години. Тогава детето беше току що издържало изпитите за елитна гимназия, а в момента е втори курс студент. Аз като чух това предложение, реших, че тези хора не са съвсем читави. Но това тяхно решение заработи прекрасно. Като студент детето им вече не живее нито с единия, нито с другия, но израстна с много запазена психика, което е най-важно. В случая става дума за родители, които са сложили детето на първо място, а не своите кавги. Узаптили са собствените си негативни емоции и сега дори си имат съвсем културни отношения помежду си.
- Значи вие търсите цивилизован брод през семейната река?
- Целта на нашата дейност е да посъветваме, да намерим начин детето да продължш да има и татко, и мама, независимо от развода на родителите. Класическото разпределение –два уикенда от месеца при единия, останалото време при другия не е добър вариант. Какво получава детето в такъв случай? Нищо. Получава само едния си родител. Един гъвкав режим за отглеждане на детето е най-доброто не само за него, но и за родителите.
- Често моралисти-доброжелатели съветват семейството формално да остане заедно, заради детето?
- Категорично съм против. Аз мисля, че понякога разводът е по-доброто решение от оставането в един разклатен брак. Един много напрегнат брак, с много негативни емоции, натоварва детето, то страда и това не е добро решение за него. За родителите също.
- Имаме ли нужда от промяна в законодателстото в тази посока?
- Ако аз имах власт, бих забранила дете да влиза в съдебна зала и да бъде изслушвано там. Особено при бракоразводни дела и процеси за определяне на родителски права. Единият от родителите после винаги подлага детето на натиск защо е казало това или онова. Да не говорим пък за тълкованията на това, което е записано в протокола. Да не говорим за угризенията на детето и на конфликта на лоялност в душата му към двамата родители. Как ще изберете вие коя ръка повече ви трябва – лявата или дясната. Кого обича детето повече – мама или татко.
- В някои страни вече съществуват т.н. щастливи разводи?
- Има, но ние сме далече от тях. И в този смисъл е нашата роля на предразводни консултанти – да помогнем, да облекчим удара от един развод най-вече за децата.