Във връзка с очакваната промяна на атмосферните условия и очакваните снеговалежи и студено време от Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст припомнят основните правила за вашата безопасност в планината. Сред най-важните условия са планирането и подготовката на маршрута, избор на подходящо облекло и обувки, запасяването с храна и течности, правилната екипировката и нейното използване. Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете в планината и бъдете готови да промените или да се откажете от предварителния план, ако времето стане неподходящо.

 Планинските спасители към БЧК са подготвени да оказват помощ в планината. През 2023 допълнително към тяхната материална наличност беше закупена специална екипировка за над 100 хиляди лева (изключително важна за работата им), както и 3 ATV машини, 2 моторни шейни, високопроходим автомобил, GPS устройства, спасителна количка и нови носилки.

Материалната база, с която разполагат планинските спасители, е достатъчна за оказване на помощ при инциденти в планината и за спасяване на човешки животи, както и за обезпечаване на нормалното протичане на предстоящия ски сезон. ПСС е единствената организация в България, която вече над 90 години се занимава с планинско спасяване и развива своята дейност в съответствие с принципите на Червения кръст и своите традиции. ПСС при БЧК извършва своята оперативна работа с над 500 действащи планински спасители, разпределени в 32 спасителни отряда.

Не забравяйте, че независимо от помощта, която ще получите от планинските спасители, не трябва да подценявате условията в планината, като подходящата екипировка, планинарската подготовка са и ваша отговорност.

При нужда от помощ позвънете на тел. 112 или на Централния денонощен пост на Планинска спасителна служба при БЧК - 02 963 2000. Можете да подадете сигнал и на безплатното мобилно приложение на ПСС. Планинските спасители съветват и очакват да си направите планинска застраховка.