По този красив маршрут  могат да тръгнат всички,  които обичат Пирин, но не разполагат с много време. Той е подходящ  за почивните дни в края на седмицата и най-важното ... ще бъде интересен за цялото семейство – гарантира г-жа Лиляна Декова от посетителския център на Дирекция Национален парк “Пирин”.

 - Откъде тръгва пътеката?

- Пътеката тръгва от местността Ветолово, над град Разлог – това е горски път, който стига до хижа Яворов. Тя е маркирана и пешком  може да се мине за около три и половина-четири часа. Може и с кола да се стигне до хижа Яворов. Освен това пътят е пригоден и за велотуризъм. Този преход дава възможност да се види не само Рила и Пирин, а и Разлога, както ние наричаме разложката котловина, през която минава река Места. Така че туристите могат да се разходят до царството на еделвайса в рамките на един ден.

 

А този, който иска да остане, може да пренощува в хижа Яворов, условията там са отлични. 

 Самата пътека е обозначена със следи от лапи на мечка като указания за посоката. Ако ги следвате можете да видите едно мечо леговище и  гнездо на скален орел. Не знам дали знаете, но орелът е символ на национален парк „Пирин”. По тази пътека има и един водопад, който сега може да се наблюдава. Сложили сме и много информационни  и образователни табели, които разказват за дивите обитатели в Пирин – не само за мечката и  скалния орел, а и за вълка, за дивата коза...

 

От тях можете да научите повече и за самия еделвайс, който е не само красиво, но и много смело цветe. 

Не е лесно да оцелееш в суровите условия на планината. Той най-често се свързва с Пирин планина, защото еделвайсът наистина е едно алпийско цвете. Но в интерес на истината, у нас той се среща и в Стара планина.

- Кое място в Пирин  си е харесало това красиво цвете, за което и песен се пее?

- В Пирин еделвайсът се среща във варовиковата част  на планината - от връх Вихрен до Предела. В тази варовикова или както ние тук я наричаме “мраморна част” на Пирин се срещат и 18-те пирински ендемита. Просто варовикът е благодатна скала за растеж на много уникална растителност и затова еделвайсът се среща само в тази част на планината.

-   И има строги правила, свързани с него?

-   Абсолютно забранено е късането, скубането и брането на цветя, билки …, а за еделвайса да не говорим.

- Но фотоапаратите могат да действат?

-   Могат. Това е най-хубавият и екологичен начин да запазиш спомена от това, което очите ти са видели в планината. Затова ние винаги призоваваме туристите  да не посягат към растителността – билки, цветя, дървета... Хубаво е да се движат само по маркираните маршрути и пътеки, за да бъдат в безопасност и в същото време да осигуряват спокойствието на дивите обитатели в останалата част на планината. Колкото и да ви се иска да откъснете еделвайс или друго цвете, не го правете – имаме загинали хора, обсебени от мисълта, че трябва да  го откъснат на всяка цена.

 

 Той расте на много непристъпни  и високи места .

А и ако всеки започне да къса, един ден някой ще посегне към последното цвете… Затова е хубаво, всеки който дойде на туризъм при нас, да отнася със себе си само снимките и спомените от тези прекрасни места. Цветята и билките са красиви там, където растат и не трябва да се късат.