Изработва ви ги Галина Тодорова от Пловдив върху речни  камъни, дървесни гъби, минерали и полускъпоценни къмъни, големи седефени миди и дървени яйца. Гледаш и не вярваш на очите си, особено, когато става дума за  иконите, нарисувани върху разперените като ветрила огромни дървесни гъби.

“Просто всяко нещо дадено ни от господ, всеки природен елемент може да бъде употребен по някакъв начин и моята идея беше върху тях да рисувам икони – разказва тя. Разбира се, според  канона, иконата трябва да  е върху дърво, но и това е от бога дошло. Защо да не се правят и върху камък или гъба, или мида!?

Аз не ги обработвам толкова много тези материали – имат си за основа грунд, който да изолира самия камък и цвета му и да създаде гладка повърхност за рисуване, за да могат да се направят по-фините детайли на образите, но не променям до толкова камъка. Искам да запазя неговият релеф отгоре, за да си личи, че иконата е рисувана върху камък, а не нещо залепено. А и златото поставено върху грапавата повърхност на камъка, създава някаква илюзия за ковано желязо… на мен това специално много ми харесва и се надявам и другите хора да  го открият.

.

-  Как ви хрумна да използвате точно такива материали?

- Ще ви отговоря с баналната приказка – „съвсем случайно”. На мен хобито ми е туризъм. И докато ходя по планините се впечатлявам от най-различни неща – така реших веднъж да пробвам  и… се получи. В началото започнах  с речните камъни, после реших да пробвам и върху дървесните гъби.

 - Огромни гъби сте намерили. Откъде са те? 

- Дървесните гъби не се намират навсякъде, а да не говорим за формите и размера им. Всъщност гъбата е паразит, който расте  ниско по стволовете на дърветата. Намират се по дъбови, букви и брезови дървета, които растат над 1500метра надморска височина.  По Стара планина съм намирала доста, и в Родопите. Намирала съм гъби и по борови дънери, но изключително рядко. Много дървесни гъби има и по дърветата край реките – там има голяма влага и много гниещи дървета. А за гъбите това е рай – тръгнало е и си расте ей така на воля...

- Остава някой да го намери и да го превърне от паразит в нещо красиво и духовно – икона. 

- Имам и две икони на Света Богородица, които съм направила върху миди от стриди.  Жалко, че у нас  няма такива големи миди.

 Преди  две-три години  ходих на една Коледна изложба в Лонгов – едно градче  във Франция и там кметът ни покани на рибен ресторант. Много ме беше срам, но си прибрах няколко черупки от  стриди – те са доста големи и интересни и като се върнах веднага пробвах да ги нарисувам. Станаха хубави икони на Света Богородица. 

Направила съм и икони върху полускъпоценни камъни – в района на Маджарова съм ги намирала  -  ахати, аметисти, планински кристал… И върху дървени яйца правя икони и мисля, че са интересни – по Великден хората много ги купуват. Освен Богородиците, които са така най-лесно възприетите от хората, правя и други светци, които са свързани с религиозните и народни празници, които се празнуват по нашите земи.

 -  Много са интересни. Особено иконите върху гъбите – като ветрила са…

Тази най голямата ми е от поречието на река Марица – близо до Пловдив ги намерих няколко. А другите са ми от Стара планина от района на хижа Рай, която е под връх Ботев. Правя ги иконите по канона, както си е. Вместо варак обаче слагам злато. Обработвам предварително гъбите като ги обезпаразитявам  и консервирам срещу всякакви животинки – все пак си е дърво. Някои от тях дори ги пека във фурната, за да са напълно обезпаразитени. Напоявам ги доста добре с мат лак, когато са готови.

-   Зная, че преди да се пристъпи към изографисване на икона, се спазва известен пост. Вие правите ли го?

Опитвам се. Това за постите… в частта си за благочестивите мисли, пост, молитва, въздържание е може би било за времето си. Иконопистта е била посвещение голямо някога. В наши дни изискванията са по-либерализирани – мисля, че е достатъчно мислите ти да са чисти. Иначе не можеш постоянно да постиш. Но това, което моята душа смята за правилно и нужно, го правя.

 

- А вие професионалист  художник ли сте?

- Завършила съм живопис във Великотърновския университет.Занимавам се с изработването на сувенири от естествени материали от 8 години. Рисувам и икони върху  щраусови яйца , рисувам дървени лъжици , керамични фигури, изработвам закачалки от дърво, камъни и корени. Ателието ми се намира на улицата на занаятите в Стария град , "Къщата на багрите и нишките " на ул. Стръмна 2.