В зала 1 на НДК на 13 март се открива 28-ият международен филмов фестивал София Филм Фест, който ще продължи до края на месеца - 31-ви. 

Неговата предварителна програма стартира на 11 март в кино „Одеон“ с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. 

Богатата фестивална програма включва 143 пълнометражни игрални, документални и анимационни филма, както и специална селекция от близо 20 късометражни филми от 53 държави на 6 континента!

Прожекциите ще бъдат в киносалони, където зрителите ще могат да съпреживяват заедно киноисториите и с възможност да се срещат с голяма част от техните създатели.

Освен това организаторите на фестивала ще продължат да представят и специална селекция от филми онлайн, като и през  2024 година ще си партнират отново с Neterra.tv/plus и публиката в цялата страна ще може да гледа избрани заглавия от фестивалната програма.

 София Филм Фест ще зарадва пловдивчани от 15 до 31 март, изданието във Варна е от 22 до 30 март. София Филм Фест ще стигне и до своите почитатели брега в Бургас  от 21 до 29 март.

                                                            НАЧАЛОТО

Фестивалът ще се открие официално с европейската премиера на филма на Надежда КосеваКлопка“ – копродукция между България и Германия, реализирана по сценарий на Боян Папазов. Филмът поставя специални акценти – върху важността да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят, въпреки клопката на миналото, както и върху симбиозата между хората и природата и начина, по който нехайството ни води към нейната гибел. Акцентът върху екологичната тема, която продължава да бъде актуална както в киното, така и в ежедневието ни, се допълва от стартиралата през 2023 година зелена инициатива за засаждане на дървета от специалните гости на фестивала. „Гората на СФФ“ ще бъде обогатена с покана към значими творци в света на киното да се включат с посаждане на нови фиданки.

                                          ГОСТИ И НАГРАДИ

Една от най-очакваните гостенки през 2024 година е легендарната германска режисьорка Маргарете фон Трота, която ще представи най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“,  ще проведе специален майсторски клас в Гьоте институт и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя изключителен принос към изкуството на киното.

Същото признание ще получат и уважаваният и обичан от няколко поколения кинаджии художник и сценограф Георги-Тодоров – Жози, както и легендата на българското кино и театър, актрисата Цветана Манева. Плакетът е дело на скулптора Георги Чапкънов – Чапа.

 

Световноизвестната полска режисьорка Малгожата Шумовска ще получи наградата ФИПРЕССИ Платиниум, ще представи новия си филм „Жената от...“ и ще се срещне с почитателите на киното в майсторски клас в Полския институт – София.

 

Специалната награда на София Филм Фест ще бъде връчена през 2024 година на творческия тандем сценаристи, режисьори и продуценти Джесика Удуърт (САЩБелгия) и Петер Бросенс (Белгия), както и на сръбския режисьор Радивое Андрич, чиито филми, включително най-новият „Светкавици отново“, могат да бъдат гледани на по кината.

 

На 23 март 28-ият София Филм Фест ще раздаде наградите на най-добрите филми, участвали в конкурсните програми, а след церемонията  на публиката в София премиерно ще бъде представен най-новия филм на София КополаПрисила“ в специалната Американска гала на фестивала, в партньорство с Посолството на САЩ.

 

За 22-ри път международно жури ще определи Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното“, съдържаща парична премия, осигурена от Столичната община. Председател на журито е унгарският режисьор Саболч Хайду, а в журито са още режисьорите Тинатин Кайришвили (Грузия, ще представи своя филм и фестивален хит „Гражданинът светец“) и Зорница София (България), актьорът Димитър Маринов (САЩБългария, ще представи премиерно у нас филмите „Караганда“ и „Сельодка“) и директорът на Европейския филмов пазар в Берлин, експертът Денис Ру (Германия).

Програмата включва 12 филма:

 „Брандо с изкуствено око“ („Brando with a Glass Eye“) – Гърция–Австралия, режисьор Антонис Цонис

 „Всичко за семейство Левкович“ („All About the Levkoviches“) – Унгария, режисьор Адам Брейер

Вълните на морето са жени“ („Afloat“) – Турция, режисьор Аслъхан Юналдъ

 „Защото обичам лошото време“ („Because I Love Bad Weather“) – България, режисьор Яна Лекарска

 „Клопка“ („The Trap“) – България-Германия, режисьор Надежда Косева

 „Момичетата си остават момичета“ („Girls Will Be Girls“) – Индия–Франция–САЩ–Норвегия, режисьор Шучи Талати

 „Отвъд мъглата“ („Beyond the Fog“) – Япония, режисьор Дайчи Мурасе

Предупреждението“ („The Capture“) - Румъния–България, режисьор Ади Войку

 „Сухо“ („Sujo“) – Мексико-Франция-САЩ, режисьори Астрид Рондеро и Фернанда Валадес

* „Тихата прислужница“ („The Quiet Maid“) – Испания, режисьор Мигел Фаус

Хория“ („Horia“) – Румъния–България–Сърбия, режисьор Анна-Мария Команеску

Юпитер“ („Jupiter“) – Германия, режисьор Бенджамин Пфол

                                         БАЛКАНСКИ КОНКУРС

12 филма са включени и в Балканския конкурс на фестивала:

Африканска звезда“ („Africa Star“) – Кипър, режисьор Адонис Флоридeс

Живот“ („Life“) – Турция–България, режисьор Зеки Демиркубуз

М“ – Северна Македония–Хърватия–Франция–Люксембург–Косово, режисьор Вардан Тозия

На живо“ („Observing“) – Словения–Италия–Хърватия–Северна Македония, режисьор Янец Бургер

Не очаквай твърде много от края на света“ („Do Not Expect Too Much from the End of the World“) – Румъния–Люксембург–Франция–Хърватия, режисьор Раду Жуде

Пазители на формулата“ („Guardians of the Formula“) – Сърбия–Словения–Черна гора–Северна Македония, режисьор Драган Бьелогрлич

Пансион“ („Dormitory“) – Турция–Германия–Франция, режисьор Нехир Туна

Работническата класа отива в ада“ („Working Class Goes to Hell“) – Сърбия–България, режисьор Младен Джорджевич

Свобода“ („Freedom“) – Румъния–Унгария, режисьор Тудор Джурджу

Съзряване“ („Medium“) – Гърция–България, режисьор Кристина Иоакемиди

Уроците на Блага“ („Blaga’s Lessons“) – България–Германия, режисьор Стефан Командарев

Animal“ (Гърция–Австрия–Румъния–Кипър–България), режисьор София Екзарху

                               

                                             ДОКУМЕНТАЛЕН КОНКУРС

Знакови документални филми с призове от Кан, Берлин, Венеция и номинации за Оскар са в Документалния конкурс:

1489“ – Армения, режисьор Шогакат Варданян

Балканска черна кутия“ („Balkan Black Box“) – България, режисьор Цветан Драгнев

Джоан Баез: I Am a Noise“ („Joan Baez: I Am a Noise“) – САЩ, режисьори Карън О’Конър, Мири Наваски, Мийв О’Бойл

Крака във водата, глава в огъня“ („Feet in Water, Head on Fire“) – САЩ–Канада, режисьор Тера Лонг

Мишел Гондри, направи го сам!“ („Michel Gondry, Do It Yourself!“) – Франция, режисьор Франсоа Немета

Нашето тяло“ („Our Body“) – Франция, режисьор Клер Симон

Опасна зона“ („Danger Zone“) – Полша–Великобритания, режисьор Вита Мария Дригас

Планета Б“ („Planet B“) – Белгия–Нидерландия, режисьор Питер Ван Еке

Последният гларус“ („The Last Seagull“) – Финландия–България–Норвегия, режисьор Тонислав Христов

Република на скакалците“ („Grasshopper Republic“) – САЩ, режисьор Даниел Маккейб

Саундтрак на африканската демокрация“ („Soundtrack to a Coup d'État“) – Белгия–Франция–Нидерландия, режисьор Йохан Гримонпрес

Четири дъщери“ („Four Daughters“) – Франция–Тунис–Германия–Саудитска Арабия, режисьор Каутер Бен Хания

                                           СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Сред специалните гости на фестивала са румънският режисьор Кристи Пую, който ще представи най-новия си филм „2020“, германският режисьор Файт Хелмер с новия си филм „Гондола“, финландската актриса Алма Пьойсти с филма „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки. Председателят на журито на Документалния конкурс Виталий Мански идва в София с най-новия си филм „Източният фронт“, а Саболч Хайду и Джим Старк ще представят филма си „Денят на Калман“.

                                          ФЕСТИВАЛЕН ЦЕНТЪР

Фестивалният център на 28-ия София Филм Фест ще бъде Кафе и галерия „Синтезис“ – Фотосинтезис. Освен възможност за неформални срещи на публиката и гостите на фестивала, там ще бъдат организирани и публични разговори с част от специалните гости на фестивала.

                                                ХИТОВИ ТВОРБИ

В програмата има много хитови творби, дело на световни майстори или таланти, носители на авторитетни международни награди, сред които са „Прекрасни дни“ на Вим Вендерс (с наградата за най-добър актьор от Кан ’23), носителят на „Златна мечка“ от Берлинале ’23 „На борда на Адаман“ на Никола Филибер, „Зелена граница“ на Агнешка Холанд (със специалната награда на журито от Венеция ’23), „Чудовище“ на Хирокадзу Корееда (с приза за най-добър сценарий в Кан ’23 и „Queer Palm“), „Пожар“ на Кристиан Пецолд (със „Сребърна мечка“ – голямата награда на Берлинале ’23), „Под знака на Голямата мечка“ на Филип Гарел (със „Сребърна мечка“ за режисура от Берлинале ’23), най-новите филми на Марко Белокио – „Отвлечен“, Кен Лоуч – „Старият дъб“, Нури Билге Джейлан – „Сухи треви“, Аличе Рорвахер – „Химера“, оскаровите фаворити „Заседнали“ на Александър Пейн и „20 дни в Мариупол“ на Мстислав Чернов (в партньорство с Френския институт). Ще бъде удоволствие за киноманите да се срещнат на голям екран със зрителските хитове като „Солтбърн“ на Емералд Фенел, „Всички сме непознати“ на Андрю Хейг, „Куклички на път“ на Итън Коен.

                    БЪЛГАРСКИ ПЪЛНОМЕИТРАЖНИ ИГРАЛНИ И ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ

На 28-ият София Филм Фест се представят 43 български пълнометражни игрални и документални филма, международни копродукции с българско участие и  късометражни филми.

Близо 20 филма ще имат своята световна премиера през март в София. Сред тях са дебютният филм на Яна Лекарска „Защото обичам лошото време“, „Африканска звезда“ на Адонис Флоридес в Балканския конкурс, „Балканска черна кутия“ на Цветан Драгнев в Документалния конкурс, „Когато си на 17“ на Георги Мухадзе в конкурса Тийн, филмът на Димитър Илчев и Александра Чакърова „Монолит бенд“, „Пулсиращи тепета“ на Тодор Башиянов и Тодор Карагяуров и четири творби със сериозно българско участие – „Мегдан: Между водата и огъня“ на режисьора Тодор Чапкънов, с оператор Иво Пейчев и монтажист Бохос Топакбашиян, „Караганда“ на Макс Уайсбърг с участието на Димитър Маринов, „Диво желание“ на Шарон Бар-Зив с участието на Самуел Финци, „Ретроспект“ на британския режисьор Сивън Люис Симпсън, заснет и продуциран изцяло в България, с участието на български актьори.

Премиерен за столицата е участващият в рубриката Ново българско кино игрален филм на режисьора Петър РусевАпостол: Един нежен рицар в Бруталия. Сред останалите филми в тази програма и неучастващи в международните конкурси са още „Чума“ на Иван Владимиров, „Пулсът на танца“ на Георги Костов, „Немилосърдната красавица“ на Николай Богомилов и „Аферата Пикасо“ на Ян Янев. Сред българските документални премиери са филмите „Ваятелят на светове“ на Владимир Борисов, „Диджей партитури“ на Марио Кръстев, „Директна цел – България“ на Радослав Илиев, „Неравноделната душа“ на София Стойчева, „От другата страна“ на Николай Русакиев , „Отвъд завесата“ на Слави Георгиев, „Пътища и сенки край извора на Белоногата“ на Михаил Мелтев, „Appassionata“ на Калояна Климентинова.

22-рият Конкурс за български късометражен филм ще представи 12 филма, селектирани от жури в състав: Касиел Ноа Ашер, актриса, Иван Владимиров, режисьор и Аспарух Петров, режисьор, носител на приза през 2023 година. За пета поредна година наградата на стойност 9 500 евро (1500 евро парична премия и 8000 евро в постпродукционни услуги) се осигурява от Доли медия студио. Ето кои са селектираните филми:

Басейнът“ („The Pool“) – режисьор Павлина Божкова, 18 мин

Догументъри“ („Dogumentary“) – режисьор Илина Перянова, 27 мин

Дъщерята на художника“ („The Artist's Daughter“) – режисьор Димитър Димитров, 12 мин, анимация

Ехо II“ („Echo II“) – режисьор Йордан Михайловски, 27 мин

Мама умря днес“ („Mother Died Today“) – режисьор Филип Андреев, 29 мин

Премиерата“ („The Premiere“) – режисьор Тома Вашаров, 25 мин

Пукнатината“ („Fracture“) – режисьор Димана Пъстракова, 30 мин

Свиждане“ („The Visit“) – режисьор Веселин Бойдев, 17 мин

Силвия иска да играе“ („Silviya Wants to Play“) – режисьор Ваня Бойчева, 24 мин, документален

Сияния“ („Shinings“) – България-Швейцария, режисьор Лазар Иванов, 28 мин

* „хармония: („harmonia:“) – България–САЩ, режисьор Богдан Дарев, 27 мин

* „Шоколад“ („Chocolate“) – режисьор Орлин Милчев, 15 мин

                                                        КОНКУРС "ТИЙН

За втора поредна година в програмата на фестивала ще има конкурс ТИЙН, в който са включени следните филми:

Без въздух“ („Without Air“) – Унгария, режисьор Каталин Молдовай

Винаги и завинаги“ („Forever-Forever“) – Украйна–Нидерландия, режисьор Ана Бурячкова

Диада“ („Dyad“) – България, режисьор Яна Титова

Екскурзия“ („Excursion“) – Босна и Херцеговина–Хърватия–Сърбия–Франция-Норвегия-Катар, режисьор Уна Гуняк

Когато си на 17“ („When You Are 17“) – Грузия–Германия, режисьор Гиорги Микадзе

Мими“ („She-Hero“) – Словакия, режисьор Мира Форнай

Нито дума“ („Not a Word“) – Германия–Словения–Франция, режисьор Хана Слак

                                                  НАГРАДАТА "ЛУКС"

По традиция София Филм Фест представя финалистите за Наградата ЛУКС на публиката в партньорство с Европейския парламент, Брюксел и Бюрото на ЕП в България. Тази година това са „На борда на Адаман“ на майстора-документалист Никола Филибер, „Паднали листа“ на Аки Каурисмаки, „Учителската стая“ на Илкер Чатак, „20 000 пчели“ на Естибалис Уресола и „В димна сауна“ на Ана Хинтс. Всеки от тези филми ще има специална прожекция в София с дискусия.