Издателят, литературен изследовател и журналист Пламен Тотев е тазгодишният носител на персоналната награда на Община Ловеч „Ловешки меч“. Тя се присъжда за стойностни постижения в областта на културата. Отличието е олицетворение на силата на познанието, на културата, на повика на мисълта да се развива и особено приляга на човек, чието оръжие е словото.

Пламен Тотев е роден в Ловеч. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал e историческа поетика на българската литература. Автор е на книгите с литературни изследвания "За място на върха", "Българският блян по епопея" и "Животът на класиката", както и на повече от 20 учебни помагала по български език и литература. Съставител е на едни от най-популярните антологии на българската и световната любовна лирика ("Да те жадувам", "Обичам те" и др.), на издания на Дебелянов, Яворов, Пенчо Славейков и Мара Белчева, Евтим Евтимов и Маргарита Петкова.

Автор е на текстове на популярни песни, музиката на повечето от които е на Красимир Гюлмезов.

Носител е на наградата за литературна критика „Боян Пенев“, както и на македонските „Книжовен Дедал“ 2019, за ценен принос към македонско-българските литературни връзки и „Рациново признание“ 2023 -  най-голямата македонска литературна награда.

Член е на Съюза на българските писатели. Издал е близо 800 заглавия на европейски и български автори. Издателството му „Персей“ е носител на наградата „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост - поредицата „Световна класика“. 

„Обичам Ловеч не само защото е моят роден град, а и защото оттук тръгна всичко.  Тук започна любовта ми към книгите. Още от първи-втори клас всеки ден обикалях многото книжарници  в града. Прочетох всичко, което ме интересуваше, цялата светован класика, преведена на български тогава, и имам тук, в Ловеч, библиотека от хиляди книги. Признателен съм на съдбата, че тръгнах по пътя, който исках, и правя това, което обичам“, каза Тотев. Той благодари на Община Ловеч и увери, че съдбата му остава свързана с Ловеч.