„Невидими покриви“ така е нарекла своята изложбата от бижута  Богдана Топрева, която ще бъде открита на 10 април от 18.00ч. в галерия „Аросита“.

Има нещо ,което може да ни откъсне от земята въпреки липсата на физически криле. Да „погледнем“ какво виждат птиците с помощта на малко въображение и един дрон. Идеята за създаването на колекцията "Невидими покриви" идва от няколко  снимки направени с дрон,  на емблематични сгради в София.

“Тези изображения ме впечатлиха с неочаквания си рисунък и неспецифична за човешкото око  гледна точка. Погледът отгоре разкрива други естетически измерения на познати и превърнали се в рутинна заобикаляща ни среда сгради и знакови места.

 Декоративното въздействие на тези невидими покриви ми даде усещането, че те са част от един голям цветен пъзел, чийто части могат да бъдат вградени и преработени в пластики с ювелирно излъчване. Така, с обръщането на мащаба от голямо към малко , сгради и екстериор се превърнаха в бижута”, споделя Богдана Топрева.

Колекцията е изработена основно от сребро, което е характерен с мекотата и благородството на излъчването си метал. А то от своя страна е съчетано с един нетрадиционен бижутерски материал – принтиран алуминий и акценти от цветни полусъкпоценни камъни.

Изложбата ще продължи до 16 април 2024г.

———————————————————————————————

 Богдана Топрева  завършва ВИИИ Николай Павлович- София, специалност „индустриален дизайн”, през 1992 и от тогава се изявява в областта на изкуството на накита и малката пластика.  До сега има 10 самостоятелни изложби в София, Париж, Брюксел, Будапеща, Братислава и Виена. Ежегодно участва  във всички национални специализирани изложби, свързани с бижутерия и приложни изкуства, както и в редица международни прояви в Ротердам, Милано ,Кобленц, Букурещ и др. През 1998 г. получава Наградата на годишната изложба на секция Накити- Съюз на българските художници. През 2007г получава държавна поръчка за изработка на представителен подарък накити за посещението на Джорд Буш в София. Нейни произведения  са притежание на НХГ и частни колекционери.