Българският експериментален танцов филм „Съществото“ получи 30 официални селекции и отличия от международни фестивали

Премиерата за България на филма на режисьорската Невена Николова е на 30 юни в "Топлоцентрала" от 19.00ч.  След прожекция на двете версии на филма  – „Съществото“ и „Съществото 2.0“, ще се състои среща-разговор с творческия екип.

"Съществото" е третият късометражен филм на режисьорката Невена Николова след "Утрин" и "Покрив".

„Съществото“ и „Съществото 2.0“ имат общо близо 30  официални селекции и отличия от международни фестивали, сред които награди за „Най-добър късометражен танцов филм“ на Experimental, Dance&Music Film Festival в Торонто, Канада и на OZ Indie Film Festival в Мелбърн, Австралия; награда  за „Най-добър VR/Installation Film „от Bridge Fest във Ванкувър; награда за „Най-добър експериментален филм“ на South Film and Arts Academy фестивала в Чили и още редица селекции и отличия от международни фестивали в САЩ, Холандия, Индия, Венецуела, Израел, Италия и други.

"Съществото" е продукт на движенческо изследователско търсене, основано на принципа на колективното тяло. "Съществото" е съставено от телесните материи на танцьорите, границите между които са изличени. "Съществото" е преобърнато сътворение отвъд идеите за чудовищно и божествено.

Филмът е реализиран по идея на Невена Николова, режисурата е нейна и на Петър Герзилов, хореограф е Марион Дърова. Автор на  музиката и звуковата среда е Александър Евтимов-Шаманчето, оператор - Веселин Менкаджиев, монтаж - Миглена Маринова, костюми - Рая Кърпачева; светлинен дизайн - Петър Герзилов. Танцьори - Виктория Сиракова, Изабел Миткова, Ксения Бакалова.

Невена Николова е завършила Психология и Executive MBA. В края на 2022 г. защитава дипломна работа по  режисура в НБУ. Основната й работа е като мениджър на HR консултантска компания, която се занимава с подбор, оценка, обучение и развитие на управленски кадри. Паралелно с това са и нейните творческите проекти. Последният й филм "Л+Т" вече има редица селекции и фестивални награди. Благодарение на спечелената Награда на публиката на фестивала Cannes 7th Art филмът получи възможност да бъде прожектиран и представен наскоро на Short Film Corner част от Филмовия пазар в Кан - едно от най-големите събития на световната филмова индустрия.

Марион Дърова, хореограф на "Съществото"

"Когато Невена ми сподели идеята си, аз някакси знаех какво е това същество, представях си го без да съм го виждала. Съществото може да бъде нашето несъзнавано или подсъзнанието ни, може да е аморфното ни тяло преди да имаме необходимост да се идентифицираме с хора и неща, с човешкото. Може да е това, което сме били в корема на майките си или това, което искаме да станем помирявайки всички наши аз-ове... Съществото може да е и просто една фикция... За пръв път работех с хора на този принцип на движение и благодаря на Изабел, Ксения и Виктория, че се впуснаха в това нелеко преживяване, изискващо пределна физическа близост."

Невена Николова за "Съществото"

Когато се зароди идеята за филма, започнах да търся референции за нещо подобно и не успях да открия. Единствената публична информация за подобен проект представяше идеята и намерението, но нямаше доказателства дали реализацията се е случила.  При обсъждането с хореографа на проекта Марион Дърова не знаехме дали това, което си представям, изобщо е възможно да се направи, но бяхме запалени да се опитаме да го докажем.

Стартирахме работата с танцьорите като изследователска лаборатория, преминахме през различни търсения относно "плътта" и "есенцията" на Съществото, както и неговите движенчески особености. Когато Съществото започна да се "ражда"  критично беше да намерим правилния снимачен екип, който да мисли достатъчно нестандартно и да повярва в идеята, колкото и  абстрактно-ексцентрична да изглеждаше тя.  

Петър Герзилов се присъедини към екипа като ко-режисьор, влагайки в проекта солидния си опит като хореограф и автор на множество танцови видео проекти. Костюмите бяха сериозно предизвикателство - те дадоха кожата на Съществото и скриха човешката същност и присъствие на танцьорите, както и границите между тях. Звуковата среда на Александър Евтимов-Шаманчето направи "творението" ни още по-конкретно и достоверно като добави съществен принос към широкия спектър на емоционалното въздействие на филма върху аудиторията (страх, любопитство, отвращение, възхищение, смут, приемане).

Подготовката за филма отне четири месеца, заснет е в единствен снимачен ден.“

Oтзив за филма от Dance Filmaking, онлайн глобална платформа за танцови филми

„Отлична екранизация на съзнателно минималистично изследване на движението. Проектиран с вкус и красиво осветен.“/ "Excellent display of conscious minimalistic movement exploration. Tastfully designed and beautifully lit."

 

Трейлър СЪЩЕСТВОТО 2.0 - https://youtu.be/MTvpbPab8ZI

Трейлър СЪЩЕСТВОТО - https://youtu.be/ECrrDwnuBRE