“Джорджич се връща” от автора на “Югославия, моя страна” и “Смокинята” излиза в български превод от Лилия Мързликар и логото на издателство ICU.

Дързък и емоционален роман за мълчаливото справяне с травмите на миналото, “Джорджич се връща” е портрет на бунтуващия се млад човек в опит да разбере себе си и света. Тази силна история за приятелства и предателства, за семейството и самотата, е своеобразна разходка по осеяната с димящи рани територия на бившите югославски републики, подходяща за читатели от всички възрасти.

Когато Марко Джорджич – неосъществен баскетболист с нецензурен език и богато въображение, се завръща у дома, всичко е същото и… всичко е различно. След повече от десетилетие, прекарано в Босна, Марко намира люблянския квартал “Фужине” някак отеснял, препълнен със спомени, но същевременно и опустял - липсва му детската безгрижност. 

Това е роман за опитите да стиснем зъби и да преминем през трудностите, без непременно да ги преодоляваме. В него долавяме отзвук от социалните и политическите конфликти, които продължават да глождят бившите Югославски републики. Има я и характерната за героите на Войнович самоирония. Заедно с Джорджич, в миналото се връщат и читателите - към някогашните приятелства, забранената любов и премълчаните обети. 

Животът ни учи да живеем с миналото, как се справяме – това е важното.

Спомените правят миналото истинско. Спомените са истински, те са част от живота. Загубиш ли спомените си, не си себе си. Ние сме това, което си спомняме. Понякога ни подлъгват, интерпретираме ги, но въпреки това те ни правят това, което сме, споделя Войнович. Той е първият словенски писател, печелил три пъти наградата “Кресник” за роман на годината, включително за „Джорджич се връща“. Авторът е лауреат и на престижната полска литературна награда “Ангелус”, с която е удостоен и Георги Господинов в годината преди Войнович. 

Фондация "Прочети София" и формата "Литературни срещи" организират  среща на живо със словенския писател на 6 април, от 19.30 ч. в Зала 1 на Топлоцентрала. Още подробности вижте тук.