Безплатни кардиологични прегледи организира на 22 и 23 май Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по повод Международния ден за борба с артериалната хипертония (АХ).

Прегледите ще се извършват в кабинет 206 между 14:00 и 18:30 часа, само след предварително записване на тел. 02 9432 332. Те ще включват измерване на кръвното налягане и консултация с кардиолог. При необходимост ще бъдат назначени допълнителни изследвания.

Предназначени са за граждани с:
- Новорегистрирана хипертония
- Резистентна хипертония - такава, която трудно се поддава на контрол.

- Неконтролирана хипертония - хора, които периодично имат повишено кръвно, но не вземат медикаменти за него.
- Рискови фактори за развитие на хипертония - тютюнопушене, обездвижване, затлъстяване, хипергликемия..

Екипите, които ще извършват безплатните прегледи, ще бъдат под ръководството на двама от опитните специалисти от Клиниката по кардиология на ИСУЛ. Д-р Нели Георгиева ще ръководи екипа на 22 май 2024, а Кирил Джоманов този на 23 май 2024.

Д-р Кирил Джоманов - е специалист кардиолог с над 10-годишен опит и интереси в областта на неинвазивната диагностика и лечение на кардиологични заболявания - артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, сърдечна недостатъчност. Завършил е с отличие Медицински университет София през 2015 г. Своята специалност Кардиология придобива през 2020 г. През същата година получава и сертификат по Ехокардиография. Д-р Джоманов е един от едва няколкото специалисти в България, които имат и Европейска диплома по кардиология, която им дава право да практикуват на цялата територия на Европейския съюз.