Изследванията за бъбречно здраве трябва да се правят поне веднъж годишно,

                                                          ЗАЩОТО

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) е тясно свързано със сърдечносъдовите заболявания и със захарния диабет. 63% от пациентите с ХБЗ страдат от сърдечносъдово заболяване. Ако човек развие диабет, опасността от увреда на бъбреците и сърцето е много голяма. И обратното – в много от случаите пациентите с увредени бъбреци имат висока кръвна захар и сърдечни проблеми. Това е порочен кръг, от който трудно се излиза. Едното заболяване много често влошава другото", обясни д-р Диляна Николова, началник на отделение по нефрология към Клиника по вътрешни болести „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“, по време на семинар за журналисти – „Болен бъбрек – болно сърце“, организиран от АстраЗенека България, по повод Световния ден за борба с бъбречните заболявания

Ето защо пациентите с диабет, високо кръвно, сърдечносъдови заболявания трябва да проследяват редовно здравето на бъбреците си. Това се прави с две достъпни изследвания – серумен креатинин (и изчисляване на скорост на гломерулна филтрация – eGFR) и албумин в урината. Препоръката е пациентите да ги правят поне един път в годината и при стойности извън референтните задължително да се консултират с нефролог. Нефрологът може да изпише съвременно лечение, което да забави прогресията на ХБЗ, да отложи диализата с години и да намали значително риска от смърт.

                                                     БЪБРЕКЪТ СТРАДА ТИХО

В първите етапи на ХБЗ често няма симптоми и единственият начин човек да установи дали бъбреците му работят правилно е чрез редовни профилактични прегледи. “Според сега действащите здравни норми, българите могат безплатно да изследват креатинин и албумин веднъж на 5 години, което е крайно недостатъчно. Изследванията за бъбречно здраве трябва да се правят поне 1 път в годината. Особено важно е да се промени регулацията, така че хората с диабет, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане да получават редовно изследване на серумен креатинин и албумин в урината. Когато тези показатели не са в норма, наложителна е консултация с нефролог“, разказа Христина Николова, председател на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания (АПБЗ).

г-жа Христина Николова

ХБЗ засяга около 10% от възрастните хора по света, но според експерти в България този процент е по-висок. Христина Николова сподели, че предстои стартирането на Национална образователна програма за ХБЗ, която АПБЗ ще разгърне в българските болници. „Обезпокоително е, че всеки 5-ти хоспитализиран пациент у нас има данни за намалена бъбречна функция. Важно е да образоваме пациентите за бъбречното им здраве, да ги мотивираме редовно да изследват бъбречните си показатели и да се консултират с нефролог. Това може да спаси живота им“, допълни тя.

                                            ХБЗ ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ПЕТ СТАДИЯ

Нелекувано, заболяването може да доведе до развитие на бъбречна недостатъчност или състояние, при което бъбреците работят под 15% от капацитета си. В този случай единственият изход за болния е диализа или трансплантация. Ако заболяването е открито рано и е назначено подходящо лечение и хранителен режим, ранните етапи могат да бъдат обратими. Лекарят е силен, когато болестта е слаба, т.е. в начален стадий, напомниха експертите.

Д-р Диляна Николова припомни, че "симптомите на ХБЗ могат да бъдат суха и сърбяща кожа, по-често уриниране, оток около очите, подути крака и глезени, мускулни крампи, проблеми със съня и концентрацията, липса на апетит и умора".

                                                   ОСНОВНИ РИСКОВИ ФАКТОРИ

Основните рискови фактори, които могат да провокират появата на ХБЗ, са диабет, високо кръвно налягане, фамилна обремененост. С напредване на възрастта опасността от появата на бъбречни проблеми се увеличава. Пациентите, диагностицирани с ХБЗ, са изложени на до 14 пъти по-голям риск от смърт от сърдечносъдов инцидент. Опасността да получат инсулт или инфаркт е 6 пъти по-голяма от това да развият бъбречна недостатъчност".

д-р Диляна Николова

"Най-добрият начин да запазим бъбреците си здрави е като поддържаме кръвното си налягане и холестерола в норма, спазваме подходящ хранителен режим и спортуваме достатъчно, не пушим. Хората с диабет трябва внимателно да следят нивата на своята кръвна захар и да я поддържат в норма, а тези, които вече са диагностицирани с ХБЗ, да спазват стриктно терапията си", допълни още д-р Николова.