След 18 успешни национални кампании за превенция  и ранна диагностика на рака на кожата, организирани от Българското дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология, на 14 май ще се проведе 19-тата. Тя включва безплатни прегледи от специалист дерматолог за всички, които желаят да бъдат прегледани. Списъкът от дерматолози, които ще преглеждат през този ден, ще бъде качен на двата сайта  www.bg-derm.org  и www.euromelanoma.eu/bg-bg/.

Дерматолози от Болница “Токуда” също  ще участват в тази еднодневна кампания. А през останалото време от годината, извън кампанията Евромеланома, всеки вторник  клиниката по дерматология в болницата прави безплатни прегледи за рак на кожата.

“Доста хора сме диагностицирали с меланоми и немеланомни тумори - споделя проф.Здравка Демерджиева. При нас тотално е затворена терапевтичната верига, не само диагностичната. След самата диагностика, ако се налага, пациентът бива веднага опериран, след което се минава и през онко-комитет и оттам нататък се задействат допълнителни терапии  и диагностики, ако  разбира се пак  е необходимо. В по-голям процент от случаите оперативната интервенция е абсолютно достатъчна. Когато обаче имаме далечни метастази или метастази в лимфните възли, вземаме необходимите мерки.

За да профилактира рака на кожата трябва да се спазват два основни принципа - напомня още проф. Демерджиева. Още в ранна детска възраст да бъде създаден навика да се използва фотозащита. В началото това го прави майката, а по-късно и детето започва да живее с мисълта, че преди да изложи кожата си на слънце, то трябва да се намаже с фотозащитно средство. Дори и в пубертетските години, когато характерът на децата е малко по  опак, себичен и своенравен, ако се приучат навреме, те спазват това правило. Създаденият навреме навик прави нещата много по-лесни.

Трябва да се знае, че има и фамилност при меланомите. Т.е. не само слънцето е отговорно за появата на меланом, но има и два броя мутации, които се онаследяват и затова другият принцип е активно да се проследяват фамилиите на пациентите, които имат меланом, както и профилактично да се изследват за наличие на въпросните мутации, за да могат да бъдат активно наблюдавани, с цел да не се изпусне появата на меланом сред членовете на такива  фамилии.”

Дерматолозите препоръчват още да се избягва  директното излагане на слънце между 11.00 и 16.00 часа. През това време може да сте на плажа, но на сянка, под чадър и с фотозащита.

Много е важно поведението на родителите спрямо малките бебета между 1-вия и 6-тия месец. Те наистина имат огромна нужда от витамин “Д”.  Ако заведете бебе на такава възраст на море, трябва да знаете, че е задължителното то да е на сянка.  Сутрин може да се извежда на разходка по плажната ивица от 7.00 сутринта до 8.00ч. Но най-късно в 8.30  бебето трябва да си е в стаята.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ВАЖНО!!!
Всеки човек може да развие рак на кожата, независимо от неговата възраст. Най-често ракът на кожата се среща при хора над 50 години и при такива, които са имали продължително излагане на слънце.
Хипотетично обаче, ракът на кожата може да засегне и хора, които имат най-малък риск от развитие на заболяването.
Изложени сте на по-висок риск да развиете рак на кожата, ако :
Имате светла кожа или сте склонни към изгаряне
Сте изгаряли на слънце, особено в периода на детството си
Прекарвате много време на слънце (по работа или за забавление)
Използвате солариуми
Имате повече от 50 бенки по тялото си
Имате близък с рак на кожата
Сте над 50-годишна възраст
Претърпели сте трансплантация на орган
Дори и сега да не сте изложени на висок риск за развитие на рак на кожата, важно е да се запознаете с причините за появата на рака на кожата и неговите симптоми. Начинът Ви на живот от днес нататък ще има ефект върху нивото на Вашия риск в по-късен етап на живота. Ако сега сте внимателни, това може да Ви защити в бъдеще или да Ви помогне да разпознаете признаците на болестта върху Ваш близък човек и така да спасите живота му.