Март е световният месец, посветен на повишаване на осведомеността и предприемане на действия в подкрепа на жените с ендометриоза.

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, и като социално-значимо заболяване все още е малко познато публично. То е прогресивно заболяване, което може да окаже опустошително въздействие върху образованието, личните и професионалните отношения, психичното здраве и качеството на живот на жената.

Кампанията на фондацията има за цел и да промени представите и нагласите на обществото относно болезнената менструация, която в дългосрочен план поразява репродуктивните способности на жените.

Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича тихо и безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 7 и 10 години за точна диагноза. Една жена средно посещава 8 различни доктори, за да получи точна диагноза. Късното поставяне на диагноза има пряко отношение към по-тежкото протичане на заболяването, както и към нивата на безплодие при жените. Между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. В контекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лечение биха променили много човешки съдби и сбъднали мечтата за дете в много семейства.

През март тази година фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" призовава обществеността, здравните специалисти, политиците, работодателите и НПО организациите да се обединят, за да повишат обществената осведоменост за заболяването, неговите симптоми и влиянието, което оказва върху живота на хората.

В подкрепа на пациентите с ендометриоза и всички, които искат да научат повече за заболяването, фондацията организира и информационно събитие, което цели да предостави ценни знания, както и възможност за жените с ендометриоза да се срещат едни с други и да общуват. Информационният ден ще се проведе на 16 март, в коуъркиниг пространство SOHO в София (ул.Искър №4) и ще фокусира върху разговори с пациенти и разпространение на информационни материали. Повече за събитието тук - https://bit.ly/3USJIfv

Между 19 и 25 март, всички могат да проследят и премиерите на онлайн уебинарите на фондацията в YouTube канала на организацията. Тази година уебинарите са посветени изцяло на темата "Живот с ендометриоза" с акцент върху това как пациентите могат сами да се подкрепят, за да имат пълноценен живот, чрез внасяне на промени в хранене, движение, сън, управление на стреса и болката.