Те се появяват с първите слънчеви лъчи, предвестници на топлото време и лятото, поръсват бузите, носовете, ушите и ръцете предимно на хората със светла кожа, развихрят се по тези запазени като че ли  само за тях територии през всичките горещи и топли месеци и щом захладнее,  и огнената любов на слънцето към земята се изпари, започва тайнственото им преселение – избледняват и една по една изчезват, сякаш никога не са се показвали. Разбира се има и такива, които така са превзели лицата на хората, че никой не може да ги мръдне от там - като това на популярната палавница “Пипи  дългото чорапче”, която пък толкова ги харесва, че дори е склонна да потърси крем за лунички. Всъщност ефелидите са си просто лунички – чар за едни и ужас и притеснение за други.

 “ О “Пипи дългото чорапче” е с първи тип кожа - разшифрова тайната  на тази приказна героиня доц. Жана Казанджиева от Кожната клиника на Александровска болница. Тя наистина си ги обича, но ако някои все пак не ги обича  и за разлика от нея търси крем против лунички, трябва да знаят тези хора, че кремовете им трябва да са с изключително висока фотозащита. Те трябва да са с 50+ фотозащита, да имат знак за  UVA лъчи. Има нещо много интересно тази година във фото протекцията и то е, че все повече научни данни показват, че видимите лъчи в спектъра на UVA лъчите също имат отношение към пигментацията на кожата. Вече се засилиха филтрите, които хващат и този нисък спектър на UVA лъчите и видимите лъчи, които са близки до UVA. Дълго време ние дерматолозите се чудехме, защо има пациенти, които въпреки че  спазват стриктно предписаната им от нас фото протекция, продължават да имат следи от слънцето по лицето си.  И едва сега вече имаме някакво обяснение за това.

- Наследствени ли са?

Обикновено да. В повечето случаи има ли някой от родителите лунички, имат ги и децата им. Те обикновено се появяват по лицето на децата към 6-7 годишна възраст, броят им се увеличава до към 25 –те години и спасението идва след още 20 – просто започват да изчезват след 40 годишна възраст. 

- Но не при всички?

-   Хората с много светла кожа и червеникава коса си ги носят през целия си живот.

-   Защо  са  различни на цвят при различните хора?

-   Цветът им зависи от цвета на кожата на човека – при много светлите те могат да бъдат дори светло жълти и светло кафяви до червеникаво кафяви. При по-тъмните хора обикновено са силно тъмно кафяви. 

-   Който си ги харесва, си ги носи без притеснение, но повечето хора – най-вече жените се притесняват от тях и търсят начини да ги махнат от лицето си. Всички веднага се насочват към избелващи маски и кремове. Могат ли да им помогнат?

- Избелващите кремове, които жените купуват от аптеките без рецепта, помагат само при леко изразени лунички и пигментни петна. Ако човек има кожа, която е предразположена към образуване на лунички, той първо трябва да избягва излагането на слънце, на ултравиолетови лъчи. Иначе сега се масово се използват пудри, по- голяма част от които съдържат хидрохинон и витамин С, с избелващи свойства. Използват се депигментиращи средства под формата на разтвори – като разтвора на Kligman и хидрохинонов разтвор. Има и разтвори, съдържащи кислородна вода, боракс, коджикова киселина. По преценка на дерматолог се прилагат дермоабразивни методи и ексфолианти, както и химичен пилинг с хидрокси киселини или трихлороцетна киселина. Криохиургията с течен азот и отстраняване с помощта на лазер са с доказана ефективност. Аз обаче съветвам при по-сериозните случаи да се отиде при дерматолог, който ще състави компетентна програма. Тя може да включва пилинги, избелващи средства, даже и лазер, но... всички трябва да знаят, че пълното премахване на луничките е много трудно. Много са факторите от които зависи доколко ще успее този процес .

-   В смисъл?

-   Ами зависи  и от това каква е работата на човека например. Ако решиш да предпазиш от лунички една продавачка на сергия по морето, това не може да стане, дори тя стриктно да изпълнява всичко, което ѝ каже дерматолага. Въобще съществуват много “Но” и “Ако”, но това все пак не означава, че не трябва да се опитва.

- Правенето на тен в солариумите може ли да доведе до поява на лунички?

-   Ами солариумите действат на базата на ултравиолетовите лъчи. Така че...  дали те ще достигнат до кожата ни чрез слънцето или чрез лампите на солариумите, няма значение. Под въздействието на ултравиолетовите лъчи, външният слой клетки на кожата ни се удебелява и отговорните за пигментацията й клетки започват да произвеждат повишено количество меланин. Това е своеобразна защитна реакция на организма за предпазване от вредното въздействие на тези лъчи.

- А вярно ли е, че кожата с лунички, остава по-дълго време свежа и млада?

- Има такива публикации... че наличието на множество лунички по кожата са показател за повишената способност на организма да се противопоставя на стареенето. Учени са доказали, че хората с многобройни пигментни петънца по лицето имат по-различно устроени хромозоми. Но... все още не е установено каква е точно връзката между многобройните лунички и дългата младост. Възможно е да дойде време и хората наистина да започнат търсят “крем за лунички”, за да си осигурят по-дълга младост, но за сега по-търсен е другия – против кафявите петънца.