Кардиологът доц. д-р Красимира Христова организира на 8 март лекция с вход свободен за женското сърце

Инициативата е част от глобалното движение "Облечи се в червено" в подкрепа на жените/ Go Red For Women.

Доц. д-р  Христова, кардиолог и председател на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика, е домакин на I-ва Национална конференция по кардиометаболизъм - кардиометаболитни проблеми при жени.

През месец февруари в Америка се носи червено облекло в знак на подкрепа на женското сърдечносъдово здраве. Емблематични сгради в различни градове на всички щати през целия месец са оцветени в червено, за да подкрепят инициативата. 

Тази традиция не беше популярна в Европа, докато преди две години от Европейската асоциация по образна диагностика решихме, че и страните на Стария континент могат да обърнат внимание на женското сърдечносъдово здраве, но през март. През този месец жени специалисти, които се занимават с образна диагностика, включително и аз, направихме кратъко информационно видео за превенция на сърдечносъдовите проблеми при жените, който се разпространи по всички youtube канали на национални и международни кардиологични дружества. От Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика решихме да направим инициативата Go Red for Women традиция и в България. През 2022 г. избрахме д-р Неделя Щонова за лице на кампанията. А през 2023 г. я отбелязахме в рамките на Софийските дни по ехокардиография - споделя доц. д-р Христова. 

Тази година в духа на Go Red For Women на 8 и 9 март организираме симпозиум за кардиометаболитните пробл-ми при жените. На 8 март от 17.30 часа сме предвидили сесия с вход свободен, посветена  на превенцията на сърдечносъдовите проблеми при жените, която е отворена за граждани, които желаят да се запознаят с този проблем. 

 Планираме три последователни лекции с вход свободен „Послушай сърцето си - оптимизиране на кардиометаболитните проблеми чрез промяна в начина на живот“. И предизвикваме всички дами, които ще дойдат, да облекат или да добавят червен аксесоар, затова сме обявили дрескод - червен.

„Послушай сърцето си“ Линк за записване https://bit.ly/Послушай-сърцето-си

                                                      ПРОГРАМА

17:30 - 18:00 Промяна в начина на живот и хранене за превенция на кардиометаболитните промени при жената.

Лектор: Яна Данаилова /нутриционист/


18:00 - 18:30 Кардиометаболитен риск, специфичен за жената и превенция.

Лектор: д-р Ивелина Герова /ендокринолог/


18:30 - 19:00 Роля на дигиталните технологии за превенция на кардиометаболитен риск.

Лектор: доц. д-р Красимира Христова /кардиолог/

 КАРДИОМЕТАБОЛИТНИ РИСКОВЕ - ЩО ЕТО?

В различните периоди от живота на жената - от пубертет, бременност, пременопауза и менопауза - настъпват метаболитни и хормонални промени в женския организъм. Те водят до промени и в сърцето на жената, а когато не се разпознаят, са причина за сърдечносъдови инциденти. Лекторите в сесията „Послушай сърцето си“ ще говорят достъпно за широк кръг от дами как могат да променят начина си на живот, на хранене, какви са различните кардиометаболитни рискови фактори и как с конкретни действия да се погрижат за своето сърдечно здраве в различните периоди от живота си. Ще се акцентира и върху ролята на дигиталните технологии в помощ на превенцията на кардиометаболитния риск при жените. 

Кардиометаболитни са промените, които настъпват в организма на жената в различните периоди от живота й, свързани с промяна на хормонален и метаболитен статус, наднормено тегло, предиабет, асистирана репродукция, ендометриоза, дори анемия и ревматоиден артрит. И тези промени водят до увеличаване на риска от сърдечносъдовите инциденти.

Българската жена се грижи за всички членове в семейството, но не и за себе си. Чрез подобни събития за широката публика ние искаме да насочим вниманието на обществеността и на всяка една жена поотделно към женското здраве, за да ги мотивираме да търсят помощ и да правят профилактични прегледи. И е добре това да става още от ранна възраст. Младите жени трябва да знаят, че наднорменото тегло може да е причина за друго сериозно заболяване и проблемите вероятно ще зачестят с годините. Приучаването дори само към балансиран режим на хранене, би могло да подобри общото им състояние. 

Задължително веднъж годишно всяка жена трябва да изследва липиден профил, кръвна захар, ниво на инсулина, на щитовидните хормони, бъбречни показатели. Освен това е препоръчително жените след 35-годишна възраст да си правят профилактичен преглед веднъж годишно освен при гинеколог и при кардиолог – да им бъдат направени ехо-кардиография и доплер на съдовете. Това са основните изследвания, които дават информация за метаболизма и общото състояние на сърдечносъдовата система. 

Когато жената е в ранна менопауза, трябва да се проследи и нивото на половите хормони, за да се прецени дали е подходящо включването на хормонално лечение. Да не забравяме, че в момента на пазара има много медикаменти под формата на пластири, които позволяват хормоналната терапия да се получава не- прекъснато интрадермално (през кожата). Необходимо е това лечение жената да осъществи при гинеколог, който се занимава с проблемите на преклимакса и климактериума. Самолечението не е добър начин да си помогнете, затова жените винаги трябва да търсят помощ от специалисти“, съветва доц. д-р Красимира Христова.