Поглеждаме отблизо към това заболяване с помощта на д-р Петър Калайджиев, кардиолог от ИСУЛ. 

Какво точно представлява сънната апнея и какви рискове крие?

"Когато човек има сънна апнея, той за кратко спира да диша по време на сън. Мозъкът му се опитва да го защити като го събужда достатъчно често, но това от своя страна пречи на спокойния и здрав сън. Състоянието е хронично, с течение на времето може да причини сериозни, животозастрашаващи усложнения, свързани със сърдечно-съдовата система и е повод човек да потърси лекарска помощ. В около 40% от случаите сънната апнея се съпровожда и от артериална хипертония.

Апнеята може да възникне спонтанно, с течение на времето - с напредването на възрастта или при натрупване на повече килограми, да бъде предизвикана от лекарства с триптаминова токсичност или да възникне механично, вследствие на асфиксия. Още една причина за възникването на това тежко дихателно нарушение е възрастта или неврологично нарушение.

Най-честите причини и рискови фактори за развиване на сънна апнея 

Наднормено тегло

Пол - мъжете са два пъти по-предразположени към развиване на ОСА от жените;

Възраст  - въпреки че и млади хора и дори деца могат да страдат от апнея;

Генетична обремененост - онаследяване на естествено големи сливици или стеснено гърло;

Анатомични деформации - като изкривена носна преграда)

Тютюнопушене и употреба на алкохол;

Алергии

 Съществуват две основни разновидности на болестта - обструктивна и централна.

„Обструктивната сънна апнея е формата, която се повлиява много успешно и се среща по-често. Лечението ѝ е със специални апарати, които се слагат по време на сън и с които пациентите успяват да постигнат оптимални ползи за голям спектър от заболявания в това число и на Сърдечно-съдовата система“, обяснява д-р Калайджиев.

Сънната апнея може да засегне хора от всякаква възраст и е едно от заболяванията на „новото време“ - не самата болест, а усложненията от нея. Също както при затлъстяването и диабета.  Преди 50-годишна възраст е по-често срещана при мъжете. След тази възраст разпространението й при двата пола се изравнява.

Симптоми на сънната апнея

Чувство на умора или изтощение при събуждане. Дори след 8-часов сън хората със сънна апнея обикновено се чувстват изключително уморени.

Сънливост през деня. В по-тежки случаи това може да причини сънливост по време на шофиране, работа или други дейности.

Хъркане. Това е често срещана характеристика на сънната апнея (но не е нещо, което се случва във всички случаи). Човек може има сънна апнея, без изобщо да хърка.

Многократно събуждане по време на нощта или неколкократно уриниране при мъжете, което те обикновено приемат за проблем с простатната жлеза.

Главоболие веднага след събуждане

Изпотяване в областта на врата.

Сред най-опасните последствия от сънната апнея са сърдечните увреждания и сърдечната недостатъчност.

Често сънната апнея е причина за аритмии и предсърдно мъждене, които могат да доведат до внезапна сърдечна смърт.

Въпреки че не е така драматична като състояние, дневната сънливост също може да бъде потенциално много опасна, особено, ако професията на човек е свързана с шофиране или работа с опасни машини.