Ученици, навършили 18 години и вече имащи право да дарят кръв, ще подкрепят инициативата на ВМА „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!”

Идеята за акцията „Млади кръводарители“, която ще се проведе на 9 и 10 януари 2024 г., от 09:00 до 12:00 часа, е на Божана-Габриела Василева, ученичка в 11-и клас на 17 СУ „Дамян Груев” и участник в менторската програма ABLE Mentor.

Габи я споделя със съученици и учители в нейното училище и намира положителен отзвук. Получава подкрепа и от своя ментор Сара Бусари, студент по медицина в СУ „Св. Климент Охридски” и председател на АСМБ-СУ.

Кампанията „Млади кръводарители” е насочена към ученици от 12 клас, навършили пълнолетие, и ще се проведе в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Насърчаване на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите ни. През последните години със задоволство отчитаме ръст в броя на дарителите, дошли да помогнат на съвсем непознати за тях хора. Няма как да не ни радва и тенденцията все повече току що навършили пълнолетие младежи да идват да даряват, коментира проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

Всеки ден в България има нужда от кръв за пациенти с различни заболявания, травми и операции. Учениците от 12 клас са идеална възрастова група за кръводарители. Те са здрави и физически активни, което ги прави подходящи за даряване на кръв. Нещо повече, за много от тях това ще е първо кръводаряване и целта ни е да насърчим младежите от рано да възприемат кръводаряването като своя кауза, коментира от своя страна Сара Бусари.

Всеки участник ще получи сертификат за кръводаряване. 

За да се запишете, следва да попълните приложения формуляр: https://my.forms.app/form/658d3fc79ba8b70bdabe15e7.