НОВ ЛАЗЕР ПРЕМАХВА  1 ДИОПТЪР КЪСОГЛЕДСТВО ЗА 1,3 СЕКУНДИ

СОБАЛ „Пентаграм“ вече разполага с нов рефрактивен лазер, с който се премахват диоптри при късогледство, далекогледство и астигматизъм. Апаратът се отличава с много голяма бързина и прецизност. 

„С него 1 диоптър късогледство се коригира за 1,3 секунди, а 3 диоптъра се стопяват за под 4 секунди“, обяснява д-р Веселин Даскалов, управител на специализираната очна болница.

Лазерът е подходящ за корекция на зрението при хора между 21 и 50 години, които само след една процедура с него могат да оставят очилата в миналото.

 „По теоретични данни, интервенцията може да се прилага на пациенти до 60 години, но моите наблюдения сочат, че най-добри са резултатите при хора до 50. След това настъпват  други процеси (катарактата, както знаем, се подмлади) и понякога се получават лъжливи резултати, в следствие на начална катаракта.“, пояснява известният офталмолог.

Рефрактивният лазер е подходящ за корекция на късогледство до минус 10 диоптъра. При далекогледство той може да бъде решение за хора с до плюс 4-6 диоптъра (над 4 диоптъра понякога остава някакъв малък диоптър, който може допълнително да бъде коригиран).
С апарата може да се лекува и астигматизъм до плюс/минус 3 диоптъра.

Интервенцията е много бърза, абсолютно безболезнена и не налага прием в болница. Половин час след нея пациентът може да си тръгне и включително, ако е дошъл с автомобил, да шофира.