Това ще бъде записано един ден в Библията на здравето, убеден е психологът Юрий Синенко, основател и директор на Института по приложна психология и физиопрофилактика у нас. Неговият мотив за това твърдение звучи съвсем логично - "светът около вас е огледало – вие се усмихвате, усмихва се и той". През неговата Школа за здраве и хармонично развитие вече са минали доста хора, които по една или друга причина са усетили нужда от психологическа подкрепа в битката с напрегнатия живот, стреса и здравословните проблеми.

 Юрий Синенко е разработил специална система от оздравителни и укрепващи тялото и 

психиката упражнения, която вече е известна с наименованието “Стани здрав!”

Тя е нещо като първа крачка към възстановяване на здравето и увереността, че всеки човек е в състояние сам управлява повечето процеси в своето тяло, в своето съзнание и своя дух .

Заниманията по системата “Стани здрав!” продължават шест дни и първото нещо, което курсистите задължително чуват от своя преподавател в началото на всяка работна среща е: “А къде е вашата усмивка?"

 И докато тази усмивка, гарант за успешна битка с усещанията за “поражения и несполуки”, не грейне на лицата на всички, заниманията не започват.

Самият Юрий Синенко даже е изработил няколко забрани и заповеди и усмивката е първа сред нещата, на които той много държи по време на курса - започвайте деня с усмивка - съветва той; ставайте от сън с чувството на радост, щастие и полет и се постарайте да прекарате деня в това състояние.
Гледайте комедийни филми и спектакли. 
Веселете се, смейте се и запазете добротата си – това е един от начините да се запасите с така необходимата ви положителна енергия.
Превключете мислите си от недоволство от вас самите, към одобрение и благодарност към себе си за всяка крачка, която правите напред.
Винаги помнете победите си и си повтаряйте, колкото е възможно по-често на ум или на глас : Аз съм здрав, аз съм щастлив, аз мога всичко!

"Аз започнах да работя най-напред със самия себе си след една катастрофа – разказва специално за ZonaZdrave г-н Синенко. Тогава бях увлечен по екстремни спортове с коли и джипове – нещо като офроуд – карах през гори и планини без много, много да му мисля.  Катастофирах и така се сдобих със сериозни здравословни проблеми, свързани с ребрата и гръбначния ми стълб. Веднага започнах да се занимавам със себе си – преди това бях треньор по карате и имах представа от доста важни техники, и малко по малко започнах да виждам добри резултати. После започнах работа в Института по самовъзстановяване на човека на академик Мирзакарим Нурбеков като преподавател. А от 2005-та година, заедно с няколко забележителни български лекари, между които и д-р Мария Папазова, гинеколога Димитър Ленков, д-р Здравка Масларова – мануален терапевт,  организирахме Институт по приложна психология и физиопрофилактика. Екипът ни е невероятен, аз много се гордея с него и сега  започваме работа по специална програма срещу безплодие “Поръчка за щъркела”. Повече от 200.000 семейства в България не могат да имат деца. Аз бях потресен, когато се запознах с тази статистика. И реших, че трябва да им се помогне. Още повече, че аз вече имам добри резултати с няколко мои курсистки. Те много искаха да имат деца и стана. Има определени техники, има определени психологически състояния, които дават добри резултати – вече чакаме девето бебе. По време на този тренинг ние  работим и със специални гимнастики за жени, срещу запушени тръби и с мъже срещу лениви сперматозоиди.  Работим и върху желанието да имаш дете – то не трябва да е прекалено и обсебващо. Голяма грешка допускат жените, които непрекъснато мислят само за това, тревожат се, плачат и в същото време нищо конкретно не предприемат. А то е просто – по правилото “искам, мога, действам”. 

- А кога се запознахте с трудовете на Петър Димков?
- Когато организираме института по приложна психология и физиопрофилактика, аз започнах да се ровя в различни трудове – български, национални. Тогава научих и за Петър Димков, намерих неговите книги.Тогава научих и за този древен тракийски жрец Амоксис – той е живял 13 века преди Христа и още тогава е стигнал до извода, че “ако искаш да излекуваш очите, трябва да излекуваш тялото; а ако искаш да излекуваш тялото, трябва да излекуваш душата.”
- Как се лекува душата?
- Започваш комплексно лечение на тялото, душата и конкретния здравословен проблем .
- Вие сте работили дълго време в Япония. Могат ли да се прилагат японски лечебни практики тук у нас?
- Може би не толкова практики, колкото японската философия за света. Например... спокойно да се отнасяме към всичко, което става и се случва край нас. И може би тяхната категорична убеденост, че ние не сме сами в този свят – човека е част от Вселената и от Великия космос. Ние сме обвързани с безброй връзки. Нашето православие проповядва, че ние сме част от Бога. А всъщност Бог е Вселената. Свързани сме с всичко около нас. Когато усетиш в себе си гласа на Вселената, когато живееш в унисон с нея, това е невероятно състояние.
- Кое е най-важното нещо, на което учите вашите курсисти?

- Да бъдат приятели на себе си – да обичат тялото си, да харесват душата си и да живеят така, че и на тялото, и на душата да им бъде добре заедно. Аз винаги подчертавам, че когато един човек се отнася към себе си с обич, без да недоволства, без да се критикува и да си търси кусури, всичко е наред. Личната критиката има разрушаваща сила. Да обичаш себе си не е егоцентризъм. Знаете ли че много често ние хората обичаме всички – децата, приятелите, роднините, родителите, а все нямаме време за себе си. Не се обичаме достатъчно. Имаме куп задължения към другите, а за себе си не правим нищо, защото не ни стига времето.Трябва да се обичаме, трябва да се харесваме и да си го казваме всеки ден, непрекъснато. Още като се събудим сутрин и се погледнем в огледалото, трябва да се усмихнем на своя образ там и да се погалим по бузите, по лицето, по ръцете с любов и обич.Тогава и другите ще започнат да ни обичат и живота ни постепенно ще се промени към добро. Пробвайте тази техника и скоро ще се убедите в това, което казвам.