"Отговорността е секси“  - такова е посланието, което  здравните власти у нас отправят към всички в седмицата на „Свети Валентин" и напомнят, че използването на презерватив предпазва от сексуално предавани заболявания, включително ХИВ/СПИН.

Тази година зад тази инициатива застава актьорът Александър Сано. 

Към момента 2 321 ХИВ/СПИН позитивни лица  у нас са на съвременна терапия.

През изминалата 2023 г. новооткритите заразени с ХИВ са 253.

90,5% от тях посочват като вероятен път на заразяване сексуален път, а 9,1% - инжекционна употреба на наркотици.

4 пъти повече са мъжете с установена ХИВ инфекция спрямо жените през изминалата година. Най-голям брой на новозаразени лица са във възрастовата група 30-39 г. – 36%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25% и възрастовата група 40-49 г., които са  23%. 

Националната антиСПИН кампания на Министерството на здравеопазването се провежда ежегодно в четири етапа, а БЧК е партньор от нейното начало през 1992 г.

Първият етап започва на 1 декември, в Световния ден за борба срещу СПИН. Вторият е по повод 14-ти февруари, а третият е обвързан с Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва всяка трета неделя на месец май. Последният, четвърти етап (лятна антиСПИН кампания) обхваща периода от 14 до 31 август.

Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани заболявания.