В  първата седмица на март международното общественото внимание  беше насочено и към заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус / HPV/. 

Най-честото HPV заболяване сред тях  е рака на шийката на матката. Но  вирусът причинява и рак на вагината, вулвата, ануса, пениса, главата и шията. HPV е отговорен за приблизително 67 500 нови случая на рак всяка година в 27-те държави-членки на ЕС.

Новата 9-валентна ваксина е най-надеждното средство за защита срещу 9 от високорисковите щамове на HPV. Ваксината е безопасна, лесна за поставяне и доказано ефективна. В България е безплатна за всички момичета на възраст между 10 навършени години до 14 ненавършени и се поставя от личния лекар.

 HPV /Човешки папилома вирус – ЧПВ/ е инфекция, предавана най-често по полов път. Тя причинява около 5% от всички ракови заболявания в света.

Според доц. Михаил Околийски, зам.-министър на здравеопазването, "чрез новата програма за профилактика на HPV от 2025 г. се планира да се разши ваксинационното  покритие сред младите хора, като в нея се включат и момчета, и момичета на по- голяма възраст от тази, която е предвидена в момента“ Министерството на здравеопазването е предвидило и нова скрийнингова програма за рак на маточната шийка сред жени на възраст 20-30 години, които не попадат в предвидената профилактика, по линия на НЗОК. Ресурсът, определен за тази дейност в министерството на здравеопазването, е 12 млн. лева.

През март месец 2023 година беше създадена Национална експертна неправителствена коалиция за действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус  - Коалиция HPV. Нейни организатори са специалисти в областта на вирусологията, онкологията, педиатрията и общата медицина. Те са мотивирани от тревожната статистика в страната ни, според която, всеки ден у нас умира една жена от рак на маточната шийка (HPV), а 44 жени се диагностицират с HPV. България е на трето място в Европа по заболяемост и на четвърто по смъртност от този тип рак, който се причинява от HPV.  Ваксинационното покритие в страната през 2023 г. е 1,5% сред целевата група момичета на възраст 10-14 ненавършени години.

Същевременно СЗО e подела инициатива до 2030 г. 90% от момичетата по света да получат ваксина срещу HPV. Препоръка на експертите от Коалиция HPV е да се промотира моделът на ваксинации през целия живот.