Става дума за шоколадовите бонбони на “Софкао” с марката Diet, които са подходящи и за диабетици, но в препоръчителна доза от 24гр. на ден, което е равно на три бонбона. Обяснението "защо" е на г-жа Христина Джундрекова специално за читателите на ZonaZdrave.
“Ние сме направили специални рецепти, в които изключваме изцяло захарта, като сме я заместили с малтитол.

Малтитолът е създаден изцяло на растителна основа. Произвежда се от фрeнска фирма с 99% чистота  и е абсолютно безвреден. Той оставя  в устата усещане за сладост точно толкова,
колкото и от захарта. Едновремнно с това малтитолът е по-ниско калоричен и всъщност хората, които хапват от нашите продукти “Диет”, получават няколко добри неща в пакет, както се казва – първо по-ниско калоричен продукт и то абсолютно без захар/бонбоните ни са с малтитол и с малтитол-сироп за пълнежа/, освен това малтитолът  има и лек разхлабителен ефект/ това е добре за хората с по-затегнат стомах/ и още едно важно предимство – принципно няма ограничение за консумация на продукти с малтитол, но все пак диабетиците трябва да съобразят тези продукти със своя индивидуален хранителен план. Малтитолът  не вреди на зъбите, защото при него го няма разграждането на захарта, помага на организма да намали разхода на витамините В1, В6 и биотин; намалява чувството на глад и оптимизира разграждането на въглехидратите и мазнините.
-От какво се произвежда – казахте, че има изцяло растителен произход?
- Не мога да кажа, това е фирмена тайна на производителя. Но пък знам, че в Китай вече произвеждат изкуствен малтитол, който е в пъти по евтин, но ... там винаги има едно “Но”, че и повече. Ние работим с най-скъпия чист растителен малтитол и това е нашата гаранция за продуктите, които предлагаме на хората.
- Каква е цената на тези продукти – по-висока или по-ниска от  тази на стандартния шоколад?
- Като имате предвид, че самият малтитол е около пет пъти по-скъп от захарта и я замества във всички продукти, можете да разберете защо те са малко по-скъпи от стандартните шоколади или шоколадови бонбони. Но в сравнение с подобни белгийски продукти например, нашите са на една пета от тяхната цена. Така че ние сме направили един продукт, който хем отговаря на определени изисквания, хем е няколко пъти по-евтин от вносните си събратя на нашия пазар.
- Шоколада в тях млечен ли е или черен?
- Нашите продукти са с млечен шоколад. Но не е проблем при необходимост да направим и тъмен – малтитолът може да се влага във всякакъв вид шоколад.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Проведени са много проучвания на малтитола, които по безспорен начин доказват неговата безопасност при хората. Научният съвет за храните на Европейската общност на базата на множество факти заключава още през 1987 година, че малтитола е безопасен и приемлив за използване в храната на човек, без да се определят лимити за дневно приложение. До същото заключение стигна и американската FDA/ Агенция за храни и лекарства/ и разрешава използването му в САЩ. 

Безопасността му е потвърдена и от Експертния комитет за хранителни добавки към Световната Здравна Организация.