Колко и какво хапваме и колко и как се движим – две много важни мерки в  живота ни, които се отразяват и на здравето, и на външния ни вид, и на самочувствието ни. В последно време все повече диетолози и специалисти по хранене, между които и проф. Божидар Попов, съветват чрез движение да поддържаме баланса между килограмите и поетата храна – задължително правило, особено когато става дума за детско хранене.
„Обърнете внимание през последните години какъв е режимът на децата по часове и какво беше примерно преди двадесет години.

 Преди децата през повечето време играеха навън, даже и телевизия по-малко се гледаше. Сега те са приковани към компютрите, обсебени от телефоните, към телевизорите... По-малко се движат, па-малко време прекарват на открито и това се отразява и на здравето им, и на теглото им.
- Колко пъти на ден трябва да се хранят децата ?
- Най-малко четири пъти. Още по-добре ако приемат дневната си дажба на пет пъти – да имат три основни хранения за закуска, обяд и вечеря и между тях две подкрепителни закуски. Този ритъм на хранене е изключително полезен и здравословен. За съжаление обаче повечето деца приемат режима на хранене на своите родители, който е изключително вреден и нездравословен. В повечето семейства най-солидно се хапва вечерно време – в осем, двевет, даже в десет часа. Приета по това време храната обаче е повече вредна, отколкото полезна. Ако децата придобият този навик на неправилно хранене като малки, то те изграждат един вреден навик, от който няма отърване.
- По едно време много се говореше срещу тестените закуски. Трябва ли да ги зачеркнем от менюто на децата?
- При децата не трябва да има забрана за каквито и да било храни. Може да се ограничават в менюто им храните, които са с високо съдържание на енергия като сиропираните сладки подсладените  газирани напитки, пържените картофи - в интерес на истината те не са и толкова полезни и ако редовно се прекалява с тях, може да се отключи и диабет, и други заболявания, които напоследък започнаха да зачестяват в детската възраст. Аз винаги съм казвал: Няма вредни храни – има вредни количества.
- А нискомаслено прясно и кисело мляко?
-Да се препоръчват нискомаслени млека на деца е направо несериозно. Не зная откъде се появи това. Напротив. На децата трябва да се дават само пълномаслени млека, защото точно в тях се съдържа този букет от витамини, минерални вещества и пълноценен белтък, който е необходим за техния растеж. Тези млека се препоръчват за възрастните хора и то не на всички, а  само за тези, които имат някои  заболявания.
- Защо момичетата на възраст между 12 и 20 години не трябва да се подлагат на никакви диети ?
- Пълноценното хранене на момичетата през тези години е от изключителна важност, защото през това време се формира  този т.н. фетален код или кодът на техните бъдещи деца. За това много се говори в последните години. Най-новото в този посока е това, че няколко години преди момичето да стане жена и да роди дете, в нейния геном се оформя генома на бъдещите й деца. Така че,  ако ние сега се погрижим за правилното хранене на младите момичета, реално решаваме въпроса за здравето на бъдещето на нацията. Затова тези диетомании, които тресат специално момичетата и младите жени, трябва да се спрат. Повечето от тях са от непрофесионални източници. Днес в всеки „разбира“ от диети – знае-не знае, учил-недоучил“ и предлага режими за хранене, препоръчва диети, които могат да нанесат непоправими вреди на здравето и на децата, и на възрастните хора. Направо е престъпление да се уврежда по такъв шарлатански начин здравето на децата.