В днешно време сигурно няма човек, който да не знае, че това растително масло се получава чрез пресоване или намачкване на маслини. Така то не само запазва вкуса, аромата, витамините и всички полезни качества на маслините, но е и единственото масло от растителен произход, което може да се консумира току що пресовано.
 
Цветът на зехтина зависи много от сезона, през който са брани маслините. Когато е получен от зрели плодове, той има кехлибарено жълт цвят с лек зеленикав оттенък. Производителите, които държат на качеството, обикновено събират маслините в момента, в който  променят своя цвят.
Тогава те имат най-висока масленост и са в своята върховна зрялост. Пресоването трябва да започне още в деня на брането на маслините или най-късно на следващия, защото тези плодове започват много бързо да ферментират. Освен това маслините трябва да са цели, здрави и чисти.
Някога пресоването се извършвало ръчно в специални сферични каменни басейни. Днес маслините се смачкват механично, а мазнината им се отделя с центрофуга. По този начин се получава студено пресован зехтин. За производството на един литър такъв зехтин са необходими 5кг. маслини.
В зависимост от почвата, на която е расло маслиновото дърво, климата на района и сорта, от който са маслините, зехтинът придобива свой уникален вкус, цвят и температура на замръзване.Чистият зехтин замръзва при температура под 10 градуса – тогава мазната течност потъмнява и образува утайка - знак, че тя е от високо качество и в нея няма примеси.
Зехтинът с марка Extra Virgin се смята за най-чист и с най-добро качество, защото е преработван най-малко и съдържа маслото от първото пресоване.
Зехтин Virgin се получава от второ пресоване. Ако срещнете в магазина зехтин от марката Pure, това означава, че е получен чрез допълнителна обработка на смачканите маслини след второто пресоване – той е подлаган на филтриране и рафиниране. А зехтинът Extra light преминава през още по-сериозна преработка и има много мек вкус на маслини.
Здравословното си действие зехтинът дължи както на високото съдържание на мононенаситени мастни киселини, така и на антиоксидантните си вещества. Като мощен антиоксидант, той не само че предпазва от редица болести, включително и рак, но и забавя процесите на стареене. Редица изследвания доказват, че редовната консумация на зехтин предпазва от сърдечни заболявания, защото понижава нивото на лошия /LDL/холестерол и увеличава нивото на добрия /HDL/ холестерол.
Всепризнато е и благоприятното му влияние върху обмяната на веществата, върху развитието на мозъка и костите при децата. Редовната консумация на зехтин помага и за намаляването на липидите и регулира нивото на захарите в кръвта. Той остава в стомаха по-дълго от мазнините, съдържащи наситени мастни киселини / като месо, мляко, масло и млечни продукти/. Това поддържа чувството за ситост, което е чудесно за всички, които искат да намалят колограмите. Зехтинът пази стомаха от гастрит и язва. Той действа изключително добре на стомаха и е като балсам за стомашната лигавица. Дори забавя свръх производството на киселина в храносмилателната система и така я предпазва от гастрит и язва. В същото време активира секрецията на жлъчка и панкреатични хормони по много по-естествен начин от колкото от предписваните от лекарите медикаменти. По тази причина зехтинът намалява и възможността за образуване на жлъчни камъни.
Медицински проучвания са установили, че хора, които консумират по около две супени лъжици чист зехтин дневно в продължение на една седмица, имат по-слабо окисляване на лошия холестирол и по-високи нива на антиоксидантни вещества в кръвта си.
И докато всички видове зехтин са незаменим източник на мононенаситени мазнини, то Extra virgin, получен при първото пресоване на маслините, съдържа най-големи количества антиоксиданти, особено що се отнася до витамин Е.
Ако сте си закупили по-голямо количество зехтин, не го оставяйте на светло и на топло. Светлината и топлината са враг номер едно на тази растителна мазнина. Зехтинът трябва да се съхранява плътно затворен на тъмно и на студено. Имайте предвид, че и той като другите мазнини лесно гранясва.
Extra virgin е идеалният зехтин за сурови ястия,защото е запазил всичките си биологични свойства тъй като не се подлага на термична обработка. С него можете да полеете или накапите препечена филийка хляб, сухар, салати и сварени заленчуци; да го смесите с лимонов сок или да го използвате за различни сосове. Този зехтин е походящ и за леки гозби. Може да се прибави към края на готвенето на печени или варени меса, риби,яйца, салати с варени или пресни зеленчуци и ястия, приготвени без доматен сос.
Зехтин Pure се използва за всички ястия, приготвяни във фурна или на кутлон,както и за гозби с олио и доматен сос, баници с тънки кори, сладкиши и дори пържени картофи.
Light е добър за приготвяне на сладкиши, кейкове и други ястия, които не бива да ухаят на олио.