Първият в България “Форум за женско здраве”, който ще обобщи всички аспекти на здравната грижа за жената, ще се проведе на 31 май 2024 г. в Интер Експо център. По време на събитието водещи специалисти в областта на женското здраве ще запознаят посетителите по достъпен начин за последните световни новости, свързани с медицинските грижи и профилактиката, със  здравословния начин на живот и съвременните здравни услуги.

Това ще бъде първият подобен форум за женско здраве в България, който е мултидисциплинарен и ще има не просто медицинска или лайфстайл насоченост, а ще презентира всички най-нови тенденции и практики за лечение, профилактика и здравословен начин на живот на съвременната българка.

Лектори ще бъдат топ специалисти в областта на профилактиката и лечението на различни женски заболявания в акушерството, гинекологията, репродуктивното и пренаталното здраве, менопаузата и хормоналния баланс, метаболитни и гастроентерологични проблеми и др. Освен чисто медицинските теми, програмата ще представи и теми, засягащи здравословния начин на живот и холистичния подход към него, храненето като здраве; значение на физическа активност, ментално и психологическо здраве, сексуално здраве, справяне със стреса и стремеж към дълголетие.

Организаторите вярват, че подобен форум ще обърне подобаващо внимание на женското здраве, което има специфични нужди и изисквания, ще допринесе за повишаване на информираността на българските жени относно възможностите на съвременното здравеопазване. Във философията на Форума е залегнало убеждението, че достъпът до сексуално, репродуктивно и други форми на здравеопазване за жените е основно право, което трябва да бъде подкрепено в синхрон с европейските политики.

Посетителите на Форума ще могат да избират между програмите в две отделни зали, а в прилежащото пространство на Конгресния център ще имат възможност да се запознаят с различни здравни услуги, нови продукти и методики, специализирани клиники и лаборатории.